Societat 14/06/2021

El Govern prorroga els controls a ports i aeroports fins al 31 de juliol

Iago Negueruela considera que l'endarreriment de l'aixecament de les restriccions al Regne Unit és "una decisió interna"

2 min
Passatgers a la terminal d'arribades de l'aeroport mallorquí de Son Sant Joan

PalmaEl Consell de Govern ha acordat aquest dilluns prorrogar els controls als passatgers estatals que arribin als ports i aeroports de les Balears. Així ho ha anunciat el conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball i portaveu de l'Executiu, Iago Negueruelela, qui ha remarcat que, com a novetat, els viatgers també podran acreditar la seva situació sanitària amb el certificat digital de la Unió Europea. De tota manera, el Tribunal Superior de les Illes Balears (TSJIB) haurà de ratificar aquestes mesures. Negueruela ha insistit en la necessitat de continuar amb "una desescalada lenta", sobretot si es té en compte la incidència del covid-19 a altres comunitats i països.

Pel que va als requisits per entrar a les Illes, cal recordar que els viatgers estatals amb una dosi de la vacuna com a mínim, i administrada fa 15 dies, i els que vinguin de comunitats autònomes amb una incidència acumulada a 14 dies inferior a 60 casos per cada 100.000 habitants, no necessiten cap prova diagnòstica. En cas contrari, podran aportar tant una PCR com un test d'antígens.

Quant a la incorporació del certificat europeu, Negueruela ha assenyalat que es tracta d'una passa per "homogeneïtzar la documentació" per viatjar. El portaveu ha tret pit i ha subratllat que les Balears són "un exemple a escala nacional i internacional pels controls i la gestió que s'està fent, la qual permet una obertura com la que tenen". A més, el conseller ha indicat que les illes "són la primera comunitat autònoma que incorpora" el certificat digital de la UE.

Pel que fa als residents que tornin a les Balears, cal recordar que han de portar un TMA una PCR feta en les 72 hores d'abans a arribar i que hi ha una xarxa de centres concertats per l'IB-Salut. També poden venir amb un test d'antígens fet 48 hores abans d'arribar o dies després d'haver arribat –en aquest cas, s'ha d'estar en quarantena fins a tenir els resultats. També es pot optar per fer una quarantena de 10 dies. Ara bé, aquests controls només s'apliquen quan el desplaçament a fora de les Illes sigui superior a 72 hores.

El Regne Unit no aixecarà les restriccions el 21 de juny

D'altra banda, Negueruela també ha fet referència a l'endarreriment durant quatre setmanes de l'aixecament de les restriccions per part del Regne Unit, el govern del qual es planteja anar més enllà del 21 de juny i ha apuntat que "és una decisió política interna", causada per la situació sanitària del país britànic. "El que estan avaluant és la situació interna en funció de l'evolució de la pandèmia", ha dit.

Quant a les conseqüències econòmiques de la manca de turisme britànic, Negueruela ha reiterat que l'Executiu ho espera compensar amb una afluència més gran de turistes estatals. Malgrat tot, el titular de turisme ha reiterat que les Balears són "la comunitat autònoma d'Espanya que recupera més turisme" i que Son Sant Joan és l'aeroport "més important de l'Estat" pel que fa a l'arribada de turistes.

stats