Societat 02/12/2021

El Govern considerarà víctimes totes les dones que pateixin violència masclista, tot i no denunciar-la

L'acreditació permet accedir a serveis com ara cases d'acollida i el programa SOIB Dona

ARA Balears
2 min
La manifestació del 25-N a Palma.

PalmaLa consellera de Presidència, Funció Pública i Igualtat, Mercedes Garrido, ha anunciat aquest dijous que posaran en marxa l'acreditació de víctima de violència de gènere amb el consens de tots els consells insulars. Aquest reconeixement permetrà que qualsevol víctima de violència de gènere, tant si ho ha denunciat com si no, pugui tenir l'acreditació que li donarà dret a tots els recursos que la Comunitat Autònoma, els consells insulars i els ajuntaments tenen prevists per a aquestes víctimes.

Així ho ha comunicat amb motiu de la jornada 'Coordinació interinstitucional d'entitats locals vers la violència cap a les dones', organitzada per l'Institut Balear de la Dona amb motiu de les activitats del 25 de novembre, Dia internacional per a l'eliminació de la violència contra les dones. La trobada estava adreçada a professionals vinculats amb la prevenció, la detecció i la intervenció en les violències masclistes.

En concret, aquesta acreditació permet que qualsevol dona amb indicis que pateix violència masclista no necessiti la denúncia per valorar que és víctima. Això facilitarà l'accés a serveis com el dret d'anar a una casa d'acollida, els beneficis de la Llei de famílies i l'accés a un habitatge públic o al programa SOIB Dona, per exemple.

Menys barreres burocràtiques

"És un pas endavant històric a la nostra comunitat autònoma, amb el qual facilitam una sortida a les víctimes, eliminam barreres burocràtiques i els apropam a una sortida al seu infern sense necessitat que hagin de posar una denúncia", ha declarat Garrido. Així mateix, durant la jornada s'ha tractat el sistema VIOGEN, que serveix per conèixer com es pot avaluar el risc de noves agressions a víctimes de violència de gènere, tant si ho denuncien com si no ho fan. "El que importa és que no hi hagi reiteració en les agressions ni assassinats una vegada la dona hagi demanat informació o auxili a les administracions públiques", hi ha insistit la consellera.

Com a mostra de la coordinació interinstitucional en contra de les violències masclistes, Garrido ha recordat que en aquests moments gairebé la meitat dels municipis de l'illa –30, exactament– tenen taula de prevenció i intervenció contra la violència masclista, Amb aquestes taules, es coordinen els recursos municipals, insulars, de la Comunitat Autònoma i estatals, a la vegada que s'apropen a la ciutadania els recursos d'assistència, protecció i reparació per a les víctimes de violència masclista.

stats