Societat 30/11/2021

La discapacitat, una variable afegida de patir violència masclista

L'entitat Inserta Empleo ja ha ajudat 16 dones víctimes a aconseguir un contracte de feina

ARA Balears
2 min
Imatge de la III trobada del projecte 'Mujeres Modo ON VG' de Inserta Empleo.

PalmaUn 40% de les dones amb discapacitat acreditada ha patit algun tipus de violència en la parella, mentre que són un 31% les dones sense cap discapacitat que n'han estat víctimes, segons la Macroenquesta de Violència contra la Dona 2019 del govern espanyol. L'entitat Inserta Empleo ha comunicat aquestes xifres per recordar el factor de risc que suposa partir una discapacitat amb motiu de la tercera trobada del projecte Mujeres Modo ON VG.

Inserta Empleo ha fet balanç també de les xifres d'inserció laboral del Programa Operatiu d'Inclusió Social i d'Economia Social, que desenvolupa la Fundación ONCE amb el cofinançament del Fons Social Europeu. Del total de 22 dones amb discapacitat i que han estat víctimes de violència masclista ateses des del 2020, 11 ja han obtingut un contracte de feina. Així mateix, des del 2017, s'han atès 59 dones, 16 de les quals han estat contractades.

L'entitat ha celebrat aquest dimarts una trobada per abordar la col·laboració entre Inserta Empleo i el teixit associatiu de la discapacitat amb la finalitat de millorar la situació de les dones amb discapacitat víctimes de violència masclista, fet que inclou necessàriament la inserció laboral. Una de les qüestions que es varen reclamar va ser "la promoció de la formació a les persones que atenen les víctimes amb discapacitat cognitiva des de les Oficines d'Atenció", ha informat Inserta Empleo.

La directora executiva del CERMI (Comitè Espanyol de Representants de Persones amb Discapacitat) i secretària del Patronat de la Fundació CERMI Dones, Pilar Villarino, va destacar les peticions que s'han fet a les administracions públiques des de la seva entitat. Per una banda, que es posi en marxa una macroenquesta de l'estat de la dona amb discapacitat víctima de la violència masclista per poder posar en marxa polítiques adequades. I per una altra, lluitar contra el biaix en les dades, "el qual es deriva de la invisibilitat permanent que existeix entre les dones amb discapacitat".

Quantes dones assassinades patien una discapacitat?

Altres demandes són la plena accessibilitat als mecanismes d'ajuda; la formació en especificitats de la discapacitat entre les persones que estan implicades en el procés; l'accés a la justícia amb totes les garanties processals o els protocols entre els membres policials i judicials. Villarino va destacar, així, la importància del treball en xarxa i el desenvolupament i implantació de l'assistència personal en l'àmbit d'aquestes dones.

La clausura de la trobada va ser a càrrec de la vicepresidenta tercera d'Igualtat, Recursos Humans, Cultura Institucional i Inclusió Digital del Grup Social ONCE, Patricia Sanz, qui va destacar la labor de Fundació ONCE i Inserida en visibilitzar "aquest problema i demanar allò que necessitam conèixer". Sanz va compartir algunes dades amb relació amb la violència masclista i va assenyalar que, de les 1.118 víctimes mortals de violència masclista que s'han comptabilitzat des que hi ha registres, es desconeix quantes tenien discapacitat, "una cosa que no sabem per aquesta insuficiència de dades que tenim tots els agents". Sanz va insistir que "en algunes ocasions, encara que tinguem dades, són pocs els altaveus que tenim per explicar-ho".

stats