Igualtat
Societat 14/12/2023

El Govern es compromet a fer una llei de conciliació a la Mesa de Diàleg Social

La presidenta de l'Executiu ha assegurat que "no és la posició del Govern ni del PP" eliminar subvencions a les patronals CAEB i PIMEM ni als sindicats CCOO i UGT

ARA Balears
2 min
Imatge de la primera Mesa de Diàleg Social de la legislatura de Marga Prohens.

PalmaLa presidenta del Govern, Marga Prohens, s'ha compromès aquest dijous a crear una llei de conciliació o corresponsabilitat per a les Balears. Així ho ha anunciat en la primera Mesa de Diàleg Social de la seva legislatura, la qual tindrà un protocol de funcionament i, a més, una comissió de fons europeus.

A la trobada, al Consolat de Mar, hi han assistit també el vicepresident i conseller d'Economia, Hisenda i Innovació, Antoni Costa; el conseller d'Empresa, Ocupació i Energia, Alejandro Sáenz de San Pedro; la consellera de Presidència i Administracions Públiques, Antònia M. Estarellas; la directora general d'Ocupació i Salut Laboral, Catalina Cabrer, i els principals sindicats i patronals del sector: CCOO, UGT, CAEB i PIMEB.

"Si parlam de com millorar la vida dels treballadors, sense dubte la conciliació és una de les prioritats", ha assenyalat la presidenta, qui ha defensat que aquesta futura llei "ha de garantir la igualtat entre homes i dones, que ajudi a erradicar la bretxa digital i que estigui vinculada a les dones, que són les que majoritàriament aparquen les seves carreres o demanen reduccions de jornada i excedències" per a la cura de membres de la família.

Negociació col·lectiva

Així mateix, sobre la comissió de fons europeus de la Mesa de Diàleg Social, Prohens ha manifestat que han acordat convocar-la per "recollir totes les propostes dels interlocutors socials i, així, ser més eficients i arribar al major nombre d'empreses i treballadors amb aquests fons, que han de ser una vertadera oportunitat per a la transformació".

Finalment, Prohens ha felicitat els agents socials pel seu "acord de negociació bilateral", en el qual trobaran "la col·laboració del Govern amb el respecte absolut per la negociació col·lectiva, que és entre patronals i sindicats, i sense interferències de l'Administració". Entre altres qüestions, la reunió ha tractat la presentació dels objectes estratègics de la Mesa de Diàleg Social en matèria d'economia, ocupació i formació per al 2024.

Subvencions a les patronals i sindicats

En resposta als mitjans de comunicació, Prohens ha declarat que "no és la posició del Govern ni la del PP" la petició de Vox d'eliminar les subvencions a les patronals CAEB i PIMEM ni els sindicats CCOO i UGT, les esmenes dels quals han estat rebutjades aquest dijous a la Comissió d'Hisenda. "Parlam d'esmenes d'un grup parlamentari concret, no és la posició del Govern i no és la posició del PP", ha insistit la presidenta.

En aquesta línia, ha recordat que "ve un cap de setmana d'intenses negociacions" amb vista a l'aprovació dels pressupostos autonòmics, per la qual cosa ha volgut "ser respectuosa" amb les negociacions que es fan entre grups parlamentaris "per aquesta i altres esmenes". "M'he compromès, amb aquesta esmena concreta que afecta els agents socials, a mantenir-los informats. Però pertany a l'àmbit parlamentari i no al Govern", ha tancat Prohens.

stats