Societat 25/07/2022

La UIB coordina el primer estudi europeu sobre l'expansió de mosquits invasors

Una de les mesures que poden afavorir l'erradicació de mosquits tigre és la introducció de mascles estèrils

ARA Balears
1 min
Imatge d'arxiu d'un mosquit tigre.

PalmaEl grup de recerca en Zoologia Aplicada i de la Conservació de la Universitat de les Illes Balears (UIB) ha coordinat el primer estudi europeu centrat en la detecció i el mostreig de les espècies de mosquits invasors.

Els resultats s'han publicat a la revista GigaByte i han permès detectar exemplars de tres espècies de mosquits invasors en aquests països, que són Aedes aegypti, Ae. albopictusAe. japonicusAe. koreicusAe. atropalpus and Ae. triseriatus. A més, segons ha explicat el catedrátic de la UIB Miquel Àngel Miranda, una de les mesures que pot afavorir l'erradicació de mosquits tigre és la creació de mascles estèrils que "competesquin" per les femelles com fan els mascles salvatges, una metodologia que ja s'utilitza al País Valencià i a Alemanya.

Per fer la investigació, s'han examinat 19.130 mostres i 19.743 registres procedents d'Albània, Àustria, Croàcia, Xipre, França, Alemanya, Grècia, Hongria, Itàlia, Kosovo, Luxemburg, Moldàvia, Montenegro, el Marroc, Macedònia del Nord, Portugal, Romania, Sèrbia, Eslovàquia, Eslovènia, Espanya, Suïssa, Holanda i Turquia. En total, s'han identificat 450.000 ous de mosquit i 82.000 adults, que s’han obtingut mitjançant l’ús de trampes, que han facilitat la captura els ous depositats per les femelles i la captura d’adults.

A Espanya, l'espècie Ae. albopictus va arribar al 2006 i es va detectar a les Balears el 2012. Segons ha recordat el grup de recerca, l'espècie Ae. aegypti es va detectar a les Canàries, on es va aconseguir erradicar l'any 2019. Recentment, s'han tornat a iniciar les tasques d'erradicació perquè s'ha tornat a detectar aquesta espècie en algunes zones.

stats