Territori
Societat 14/03/2024

El Govern autoritza la promotora del Formentor a talar 200 arbres al voltant de l'hotel

La darrera paraula la tindrà l'Ajuntament de Pollença, que també té pendent resoldre el fet que s'aixecàs l'edifici sense llicència d'obra nova

2 min
Zona on es durà a terme la tala de pins

PalmaEl Govern ha autoritzat els promotors del nou hotel Formentor a talar 200 arbres al voltant de l'edifici que s'ha aixecat després de la demolició completa de l'estructura anterior. Un informe de Medi Ambient al qual ha tingut accés l'ARA Balears confirma a Inmobiliaria Formentor el permís per a l'operació, que consisteix en l'eliminació de 200 pins (Pinnus halepensis) en una parcel·la d'11.000 metres quadrats molt propera al nou edifici, que es va aixecar tot com a obra nova, tot i que el projecte aprovat per l'Ajuntament de Pollença era de reforma.

Segons explica la propietat de l'hotel en el seu informe, el motiu d'aquesta tala és la preocupació que els genera la possibilitat que es pugui produir un incendi a conseqüència de l'excessiva concentració arbustiva, "que representa un perill per a la urbanització i la península de Formentor", afirma la sol·licitud. Curiosament, els promotors del nou Formentor culpen d'aquesta situació la "falta de gestió" forestal, que precisament és competència de la Conselleria d'Agricultura i Medi Natural (abans Medi Ambient).

En concret, l'informe d'autorització dona 20 dies als promotors del Formentor per retirar totes les restes de tala i poda, per tal d'assegurar que no es pugui produir cap increment del perill d'incendi a la zona de la intervenció. Aquesta àrea està molt a prop de l'edifici principal de l'hotel.

Permís municipal

Una vegada Medi Natural ja ha donat l'autorització per poder talar 200 arbres devora l'hotel Formentor, ara la darrera paraula la té l'Ajuntament de Pollença, ja que la parcel·la on es demana la intervenció té condició de parcel·la hotelera, i, per tant, no és sòl rústic comú, en el qual el permís del Govern seria suficient per tirar endavant l'eliminació d'aquests exemplars de pi adult.

El consistori que dirigeix actualment Martí March ja ha interposat una sanció a l'hotel Formentor per haver enderrocat l'edifici sense el permís corresponent, i ara mateix encara està pendent de pronunciar-se sobre el fet que la promotora hagi aixecat l'hotel nou sense el títol habilitat per fer-ho, sinó amb una llicència de reforma. El consistori va comunicar que l'empresa Inmobiliaria Formentor SA durant l'any 2022 va dur a terme l'esbucament total de l'estructura de l'edifici, mentre que "les distintes llicències atorgades de reforma i d’ampliació d’aquest establiment no en preveien la demolició".

Ara les previsions de la promotora són eliminar un 30% del total d'arbres de la zona aferrada a l'hotel, ja que la consideren amb massa densitat vegetal, cosa que representa "un gran volum de material inflamable", segons figura a la petició, que insisteix en més d'una ocasió a criticar la "falta de gestió forestal enfocada a tasques de prevenció contra incendis".

stats