Litoral
Societat 10/04/2024

El Govern atura el xibiu de Cala Falcó, el més impactant de la costa de Calvià

Ja tenia una proposta d'autorització de l'Ajuntament, que l'ha hagut de suspendre per ordre de la Direcció General de Costes

2 min
El xibiu de Cala Falcó ocupa bona part del centre d'aquesta platja natural

PalmaL'Ajuntament de Calvià ha aturat, a petició de la Direcció General de Costes i Litoral, el muntatge del xibiu més impactant de la costa d'aquest municipi, el de Cala Falcó, que hauria ocupat pràcticament tota la part central d'aquesta petita platja natural. La seves dimensions, respecte de les de la cala, són certament significatives, com es pot apreciar a la imatge que acompanya aquesta informació.

Precisament, la condició de platja natural ha estat la clau perquè la Direcció General de Costes, dependent de la Conselleria de la Mar i Cicle de l'Aigua, hagi decidit que la gran instal·lació prevista no s'hi pot ubicar. La normativa autonòmica i estatal en la matèria limita de manera molt restrictiva el muntatge de bars en platges naturals i, segons figura a la licitació de l'Ajuntament de Calvià, aquest xibiu, a més, hauria pogut obrir des de les 8 h del matí fins a les 00 h cada dia.

El titular fins ara d'aquesta explotació, l'empresari Stephan Oneck, va anunciar fa uns dies a les xarxes socials, exclusivament en anglès, que Cap Falcó Beach, l'empresa que gestionava aquest xibiu, no s'havia presentat a la licitació per estar en desacord amb les condicions imposades. Aquest fet va provocar que només un empresari concursàs per endur-se la gestió del quiosquet, i, de fet, ja n'havia iniciat la instal·lació, que té un volum considerable.

Segons ha pogut constatar l'ARA Balears, la ubicació de l'actual xibiu no era exactament la mateixa que els darrers anys. En tot cas, la nova empresa va posar en marxa la preparació del bar perquè el mes de gener l'Ajuntament de Calvià ja n'havia fet una proposta d'adjudicació. L'arribada d'un ofici de la Direcció General de Costes i Litoral estableix que aquesta autorització no es pot atorgar i, per aquest motiu, el passat 4 d'abril la mesa de contractació, presidida per la tinent batle Elisa Monserrat, en va decidir la suspensió.

Bars a nou platges

Per tant, de moment, aquesta instal·lació de temporada no es pot posar en marxa, mentre que la resta de les que estan previstes al municipi i que formen part de la licitació que autoritza Costes a instància municipal sí que podran obrir les portes. Els bars que tradicionalment ha adjudicat Calvià ja tenen el permís perquè no hi ha cap informe negatiu de Costes, i, de fet, ja estan obrint les portes. Hi tornarà haver xibiu litoral a Cala Comtessa, Portals Nous, la platja de l'Oratori, es Carregador, Palmanova, Magaluf, Cala Vinyas, la Romana i Santa Ponça.

En aquests moments, el Govern autonòmic precisament tramita el seu projecte de Llei del litoral, que pretén afinar encara més la gestió i la preservació de la costa. Entre els objectius, hi ha el de la preservació del patrimoni costaner, que toparà amb l'objectiu de l'Estat d'anar netejant el domini públic de tot allò que d'entrada no tingui títol habilitant o li hagi caducat.

stats