Societat 22/07/2023

El Govern posa fi als criteris d'avaluació de la LOMLOE i torna a les notes numèriques

La mesura s'aplicarà a partir del pròxim curs 2023-2024

2 min
Una aula d’una escola a Mallorca.

PalmaEl conseller d'Educació i Universitats, Antoni Vera, ha anunciat que el Consell de Govern ha aprovat l'esborrany de la resolució que permetrà que a les Illes Balears es deixin d'aplicar els criteris d'avaluació fixats per la LOMLOE i es torni a les notes numèriques a partir del pròxim curs. Aquest era un dels compromisos fixats al pacte de Govern entre el PP i Vox. Ambdós partits s'havien proposat retornar a les notes numèriques, "d'acord amb el criteri pedagògic i professional dels docents".

El vicepresent i conseller d'Economia, Hisenda i Innovació i el conseller d'Educació i Universitats, Antoni Vera, en la roda de premsa posterior al Consell de Govern.

La LOMLOE estipula una avaluació per ítems molt desglossada, en què s'analitzen un conjunt de criteris competencials de l'alumnat. De fet, Vera ha dit que els docents podran mantenir criteris opcionals a les seves assignatures, però aquests no apareixeran als informes ni s'hauran d'incloure al Gestib. Ara per ara, es mantindrà l'aplicació de la resta de preceptes de la llei estatal educativas, que són d'obligat compliment, com ha reconegut el conseller.

Els centres disposaran de tota la informació el 15 de setembre

Vera ha anunciat que l'esborrany se sotmetrà a les meses sectorials de l'escola pública i la concertada. "La resolució, d'acord amb la normativa estatal, pretén simplificar l'avaluació. És una petició generalitzada dels docents i, a més a més, en facilitarà la comprensió de les famílies". Així, l'esborrany contempla tornar a un sistema de diverses avaluacions. A partir del curs vinent, les famílies rebran tres informes amb notes numèriques. En la darrera avaluació, "es complirà amb el precepte LOMLOE que demana que la nota sigui qualitativa. S'emetrà un informe final amb una valoració escrita (Suficient, bé, notable), però acompanyada d'una nota numèrica al costat", ha explicat Vera.

El conseller també ha anunciat que "la primera setmana de setembre es reunirà amb les meses sectorials per tractar l'esborrany de resolució amb les forces sindicals i considerar les seves peticions i suggeriments". El document final, en què constarà tot el nou sistema d'avaluació, estarà a l'abast dels centres educatius dia 15 de setembre, perquè ja es pugui explicar als pares i mares durant les reunions d'inici de curs.

L'aplicació dels criteris LOMLOE durant el curs 2022-2023 ha provocat que, en alguns casos, els docents s'hagin sentit sobrepassats a l'hora de qualificar els alumnes sense entendre, de vegades, com ho havien de fer i sense disposar dels recursos necessaris, tant personals com de formació. Per altra banda, tant els professors com els pares han denunciat de manera continuada la difícil comprensió dels informes LOMLOE, que contenen diverses pàgines de criteris competencials, a vegades molt abstractes.

stats