Societat 18/07/2019

El GOB Menorca rebutja la canalització de gas i demana que s'aposti per les renovables

Menorca gasta anualment uns 270 milions d’euros a importar combustibles fòssils

Iván Martín
2 min
Els ecologistes s'han mostrat contraris a les obres que han aixecat 500 quilòmetres de sòl.

MaóEl GOB Menorca ha fet una crida perquè les institucions apostin decididament per la implantació de les energies renovables. Recorden que un dels projectes que s’estan executant a l’illa, la canalització del gas natural, és una idea obsoleta i que no respon a les necessitats de Menorca de fer energia de manera autònoma i més neta. Els ecologistes asseguren que hi ha una demanda mundial d’avançar en matèria de transició energètica i abandonar els combustibles fòssils. Per aquests motius, des del GOB es considera que no té sentit la construcció d’una enorme trama de canalitzacions, més de 500 quilòmetres, per oferir gas. Intueixen que els grans beneficiats són les constructores i les elèctriques, i que s'allarga la dependència dels combustibles contaminants.

A més, els proteccionistes destaquen que amb l’entrada al govern espanyol de forces progressistes, Madrid ha tornat a apostar per un model de renovables que a l’etapa de Mariano Rajoy va patir una paralització sense precedents, atès que va frenar projectes d’energies netes que s’havien dissenyat. Consideren que aquesta qüestió ha de ser una prioritat per l’executiu de Pedro Sánchez. D’altra banda, el GOB insta el Consell de Menorca a liderar la implementació de renovables a través de diversos mecanismes, però sempre amb criteris d’integració paisatgística i la participació de capital local, convertint la producció d’energia en una activitat que deixi rendiment econòmic a l’illa.

En aquest sentit, els ecologistes demanen a la màxima institució menorquina que afronti amb celeritat l’aprovació de la revisió del Pla Territorial Insular, que hauria de definir les zones aptes i les normes de construcció dels parcs de renovables. Segons el GOB, Menorca gasta anualment uns 270 milions d’euros a importar combustibles fòssils. Així, també s’ha constatat un increment del 15% de l’activitat de la central tèrmica del port de Maó, a causa de la caiguda del cablejat submarí amb Mallorca, un incident que per l’entitat es va produir per la falta de manteniment i de previsió.

stats