Societat 21/10/2020

El GOB alerta de la massificació del medi pel tancament de les àrees recreatives

Els ecologistes diuen que les mesures per evitar contagis en aquests espais públics han dispersat la pressió humana al territori

Ara Balears
2 min
Gent caminant per un camí en un entorn natural.

PalmaEl Grup d'Ornitologia Balear (GOB) ha advertit aquest dimecres que el tancament de les àrees recreatives gestionades per l'Institut Balear de la Natura (Ibanat) per prevenir contagis de covid-19 està generant una dispersió de la pressió humana pel territori que afecta negativament el medi, segons han explicat en un comunicat.

L'increment de persones que visiten espais naturals, i el fet que estiguin més disperses, implica una pèrdua de qualitat de la visita per als mateixos passejants, segons els ecologistes. El col·lapse provocat per cotxes a alguns pobles i a les zones d'aparcament habitual de les principals rutes excursionistes n'és un exemple. Tot això també provoca molèsties entre la fauna per renous i per cans amollats, però també suposa danys per a la vegetació i l'erosió dels camins per la intensitat del trànsit. Altres impactes destacats pel GOB són l'abandonament de fems al medi.

L'entitat ha demanat evitar que l'increment de persones provoqui una degradació ambiental. Els ecologistes suggereixen que s'aparqui el cotxe als espais adequats i que si és possible es faci servir el transport públic per evitar col·lapsar els carrers i molestar els veïns. També reclamen no abandonar els camins i altres zones de trànsit agafant dreceres com a mesura de protecció per a la flora i la fauna i per major seguretat.

Els ecologistes recorden que no s'han de botar parets ni barreres tancades amb pany, i quan es trobin barreres que es puguin obrir, cal deixar-les tancades per evitar que el ramat s'escapi. També suggereixen que es pot gaudir de la flora i la fauna observant-la, però que cal evitar recollir i arrabassar.

El GOB recomana no dur mai els cans amollats per les molèsties que poden causar a la fauna silvestre i el ramat. També recorden que per evitar un impacte sonor és millor evitar cridar o parlar en veu alta si no és necessari per no molestar la gent i la fauna. I demana que no es facin servir reproductors de música en aquests espais. Totes les deixalles que es generin s'han de retornar a casa i en cap cas es poden abandonar al camp tovalloletes higièniques. Tampoc no es pot fer foc sense autorització.

Cal tenir present que la primavera i la tardor són les èpoques de major afluència de persones al medi natural per passejar i anar d'excursió, especialment els caps de setmana a les zones costaneres, les finques públiques, els espais naturals protegits i els itineraris més populars. Les mesures preventives per evitar contagis fan que sortir a la natura sigui una "vàlvula" per "alleugerir pressió mental" i estar en un entorn amb menor risc de contagis que als pobles i ciutats, segons l'entitat.

stats