Societat 25/03/2022

El GOB denuncia que les obres al port de Maó afecten una espècie de corall

Es fan a la passarel·la de Cala Corb i al moll sud de l'illa del Rei

Iván Martín
1 min
Imatge de l'espècie de corall amenaçada a Maó.

MAÓEl GOB Menorca ha denunciat aquest divendres que les obres que es fan a la passarel·la de Cala Corb i al moll de l'illa del Rei del port de Maó estan afectant una espècie de corall protegida internacionalment. En concret, es tracta de l'espècie madrèpora mediterrània, que es troba sota la protecció del Conveni Internacional de Protecció del Mediterrani, a més d'estar inclosa a la llista vermella d'espècies en perill. També rep protecció de l'estat espanyol al Llistat d'Espècies Silvestres en Règim de Protecció Especial.

Un dels punts denunciats són les obres de la passarel·la de Cala Corb impulsades per l'Ajuntament del Castell. El projecte d'obra es va exposar, informar i licitar com una passarel·la volada de fusta, tot i que després de l'adjudicació es va canviar per poder abocar grans quantitats de materials, fet que provocà la consulta de l'expedient del GOB i la paralització de les obres. Segons els ecologistes, ningú va autoritzar el canvi i com a conseqüència una colònia de corall protegit va quedar afectada.

D'altra banda, també es va conèixer l'interès per licitar l'ampliació del moll sud de l'illa del Rei amb un sistema de gravetat que duplicaria la dimensió actual. Per evitar noves afectacions es demanà a l'Autoritat Portuària que fes una prospecció de valors ambientals abans de fer l'obra. Després de fer-ho, es va constatar que a la zona també hi havia la mateixa espècie de corall, i l'obra també quedà paralitzada. El projecte que va sortir a exposició pública no justificava la necessitat d'aquesta nova ampliació. El moll es va ampliar un 30% l'any 2008 i es va dotar d'un pantalà auxiliar d'obra el 2010.

stats