Ral·lis
Societat 07/03/2024

El GOB demana al Consell de Mallorca que redueixi el nombre de ral·lis a la Tramuntana

L'entitat ha informat que es preveuen prop de 30 curses durant l'any, 14 de les quals són ral·lis a la Serra

ARA Balears
2 min
Imatge d'arxiu

PalmaEl GOB ha demanat al Consell de Mallorca que redueixi "de manera important" el nombre de ral·lis que s'autoritzaran enguany a les carreteres de la serra de Tramuntana. En un comunicat, l'organització ecologista ha informat que també ha sol·licitat a la Conselleria d'Agricultura, Pesca i Medi Natural que emeti un informe dels efectes ambientals de cadascuna de les competicions previstes que afecten el Paratge Natural de la Serra de Tramuntana i les Zones Especials de Conservació.

Aquest cap de setmana està previst el Ral·li Clàssic Illa de Mallorca, que recorrerà més de 500 quilòmetres de carreteres de l'illa, 170 dels quals corresponen a deu trams tancats al trànsit, vuit a la serra de Tramuntana. El GOB ha indicat que aquest ral·li és una de les 28 curses que apareixen en el calendari de competicions de 2024 de la Federació d'Automobilisme de les Balears (FAIB), 14 de les quals són ral·lis a la serra de Tramuntana.

Davant aquesta situació, l'organització ha subratllat que la circulació esportiva, legal i il·legal, de cotxes o motos a la Serra genera problemes ambientals i socials. En aquest sentit, ha apuntat que les proves esportives legals causen problemes d'impacte ambiental, com ara renous, escombraries i acampada il·legal, a més de molèsties als veïns. Igualment, ha considerat que "contribueixen també a la promoció de les carreteres de la Serra per a la conducció esportiva, cosa que alimenta el problema de les competicions il·legals". D'altra banda, el GOB ha retret que la creació aquesta legislatura de la Direcció Insular de la Serra de Tramuntana no ha suposat fins ara "cap canvi en el panorama previst", i ha argumentat que si no hi ha cap novetat que contradigui les previsions de la FAIB, el Consell donarà el vistiplau a les competicions previstes per a enguany.

Segons el GOB, la normativa vigent del Reglament General de Circulació assenyala que per a l'autorització de les competicions és vinculant l'informe de l'administració titular de la via i, per tant, el Consell està facultat per regular el nombre de ral·lis que es faran. Finalment, els ecologistes han destacat que la serra de Tramuntana és "un espai natural i cultural extraordinari, situat en una illa amb una pressió humana molt intensa i creixent de manera incontrolada". En conseqüència, han remarcat, és necessari "assumir políticament l'establiment d'unes certes limitacions", ja que en cas contrari "l'escenari futur de la Serra serà de banalització progressiva, de pèrdua de biodiversitat i de patrimoni natural i cultural".

stats