Societat 21/05/2018

El GOB critica que el Govern gestioni els espais naturals "a pas de caragol"

Els ecologistes recorden que tan sols poc més de la meitat dels 140 LIC tenen el pla de gestió aprovat

Ara Balears
2 min
La costa d'Artà és una de les zones  on encara queden per definir els plans de gestió d'espais naturals.

PalmaEl GOB ha aprofitat avui la celebració del dia de Natura 2000, la xarxa d’espais naturals protegits que té com a objectiu la conservació dels hàbitats i les espècies a la Unió Europea, per criticar la manca de gestió d’aquests indrets per part del Govern de les Illes Balears.

Segons el GOB, "la política actual de conservació d’espais naturals dista bastant de la que esperàvem d'aquest govern". Més que "amb peus de plom", com reconeixia el conseller en declaracions a l’ARA Balears, a l’hora d’anunciar possibles terminis en l’ampliació del Parc Natural de Llevant, el GOB diu que la protecció i la gestió d'espais naturals protegits "sembla que s'estigui impulsant amb poca decisió i a pas de caragol".

Segons el grup ecologista, el desplegament de la xarxa Natura 200 obliga el govern de l’Estat i la comunitat autònoma a complir la Directiva d’hàbitats (92/43/CEE), i "més en unes illes en què la biodiversitat és extraordinàriament important". L'objectiu de la xarxa sobre el territori és evitar la desaparició dels hàbitats naturals i de les espècies de flora i fauna, però, a més de la normativa ambiental que incorpora la Directiva, també es disposa que aquests espais hauran de tenir els corresponents plans de gestió.

Només la meitat dels deures fets

"Dels 140 LIC (Lloc d’Interès Comunitari) proposats pel Govern de les Illes Balears i acceptats per la Comissió Europea, només 76, un 54,3%, disposen ja del corresponent pla de gestió i han estat declarats ZEC (Zona d’Especial Conservació). Balears acumula un retard de sis anys, el doble de l’estipulat, en la declaració de les ZEC que resten pendents", assenyala el GOB.

Per als ecologistes, és molt preocupant que des del 2015, al llarg d’aquesta legislatura, la Conselleria de Medi Ambient no hagi aprovat ni un sol nou pla de gestió Natura 2000. Al pla normatiu del 2018, el Govern preveu l’aprovació de diversos plans de gestió de LIC i ZEPA, tot i que a hores d’ara no se n’ha aprovat cap i només la meitat han passat ja a consulta pública.

Fer una bona planificació és una passa prèvia i imprescindible per dur a terme una adequada gestió dels espais naturals protegits, tot i que és evident que aquest aspecte ni ha tingut ni té la consideració que pertoca en la política de conservació del medi natural a les Balears.

stats