Territori
Societat 01/02/2023

El GOB fa balanç de les noves normes territorials: "No són suficients, cal anar més enllà"

Insisteixen a desclassificar els urbanitzables, prohibir l'edificació en rústic i reforçar la protecció dels espais naturals

2 min
El GOB insisteix en prohibir l'edificació en rústic.

PalmaEl GOB ha valorat aquest dimecres les darreres normatives aprovades en matèria de territori i s'ha mostrat contundent: "No és suficient, cal anar més enllà". Els ecologistes han defensat que "s'hauria d'haver aprofitat" per ser més restrictius amb la recent modificació de la Llei per a la conservació dels espais de rellevància ambiental (LECO) i l'aprovació del decret urbanístic.

L'entitat insisteix a desclassificar els sòls urbanitzables ja existents; prohibir l'edificació i les piscines en rústic, i reforçar la protecció dels espais naturals. "El decret llei hauria pogut obligar a la desclassificació de bosses de sòl urbanitzables i també era el moment d'abordar via Llei la no edificació del sòl rústic", ha sentenciat la portaveu, Margalida Ramis.

El GOB reconeix també "mesures positives" derivades de la modificació de la LECO i l'aprovació del decret urbanístic com l'ampliació de les àrees naturals d'especial interès (ANEI) en 145 hectàrees, la prohibició de fer nous sòls urbanitzables; l'extensió del règim de protecció preventiva també als espais de la xarxa Natura 2000, entre d'altres.

"Són dues normes que mostren una aparent voluntat política de valorar la necessitat de protegir el territori, valorar els espais naturals, reforçar la protecció, front l'especulació i les voràgines constructores que han apuntalat el nostre model econòmic", ha valorat Ramis.

Els ecologistes han recordat també que aquestes fites s'han aconseguit en bona part gràcies a la pressió dels ecologistes: "Ha estat un picar pedra durant dècades i ho celebram, però volem continuïtat i radicalització", ha insistit.

Propostes

L'entitat ha avançat algunes de les propostes que llançaran en les pròximes setmanes amb relació a la necessitat de la planificació territorial. "El model econòmic i territorial requereix un replantejament radical que comença necessàriament per la contenció i prohibició de les dinàmiques que es basaven en el "creixement sense límits".

En concret reclamen un "pacte social" que abordi concretament els següents punts:

  • Revisió en profunditat i adaptació dels instruments d'ordenació a la transformació ecosocial del model territorial: DOT, PTM i planificacions urbanístiques.
  • Abordar el repte demogràfic a les Illes des de la perspectiva de justícia social.
  • Reconversió sense creixement i desclassificació.
  • Protecció integral del sòl rústic.
  • Prioritzar i defensar l'accés a l'habitatge des de les polítiques públiques, partint de la situació d'emergència de l'habitatge que pateixen les Illes.
  • Aturar l'especulació.
  • Prohibició de compravenda de cases o terrenys a no residents sense acreditar un mínim de 5 anys de residència per posar fi a l'especulació.
  • Posar fi a l'amnistia que permet concedir llicències a urbanitzacions sense clavegueram.
  • Impulsar una planificació de desconstrucció, recuperació i adaptació de la zona litoral, com a mesura fonamental en un context insular.
  • Incidir en la restauració d'ecosistemes degradats.
  • Ampliar la xarxa i el nivell de protecció d'espais naturals.
  • Moratòria de construcció d'infraestructures.
stats