Medi Ambient
Societat 21/03/2024

El GOB assegura que l'"amnistia urbanística" del Govern servirà per "revaloritzar actius immobiliaris il·legals"

L'entitat ha criticat que Prohens està determinada a "facilitar una nova envestida inversora i especuladora" en unes illes que "ja es troben al límit social i ambiental"

ARA Balears
2 min
Diverses construccions en sòl rústic a Santanyí.

PalmaEl GOB ha assenyalat que el decret de simplificació administrativa, que s'aprovarà pròximament, activarà una nova operació d'"amnistia urbanística" que servirà per promoure la "revalorització d'actius immobiliaris il·legals i fora d'ordenació", per la qual cosa, consideren, es "premia els infractors". Segons ha recollit Europa Press, l'entitat ecologista ha expressat, en un comunicat, que la presidenta del Govern, Marga Prohens, està determinada a "facilitar una nova envestida inversora i especuladora" en unes illes que "ja es troben al límit social i ambiental".

L'entitat assenyala que la transformació del sòl rústic, legal o il·legal, és ara mateix "el canvi més important i accelerat que sofreix Mallorca, amb greus impactes ecològics, territorials, agraris i paisatgístics". Per aquest motiu, han recalcat que aquest tipus de sòl està "en el punt de mira de les noves inversions immobiliàries i turístiques".

Així mateix, han manifestat que aquestes notícies confirmen "el pitjor dels escenaris" pel que fa a la "desregulació urbanística" impulsada pel Govern, ja que, apunten, ara és el torn de l'"amnistia d'edificacions il·legals" en sòl rústic, que té previst aprovar en forma de decret llei "sense tan sols esperar les anunciades lleis d'urbanisme i territori que preveu impulsar aquesta legislatura".

"La gent que no ha respectat les lleis, que no ha pagat impostos, que no ha contractat professionals i que ha contribuït a la "rururbanització" (urbanització de l'espai rural) amb conseqüències directes sobre els recursos naturals, com, per exemple, la contaminació d'aqüífers per no disposar de fosses sèptiques, ara veurà com el Govern li atorga el premi de la legalització", han criticat.

El GOB també ha fet una relació dels principals efectes que augura aquesta legalització anunciada, entre els quals ha destacat els "guanys especulatius" per als infractors i els operadors del mercat immobiliari i la "incredulitat" per a qui respecta la llei, ja que "la legalització augmenta considerablement el valor de mercat de l'habitatge".

Amb tot, l'entitat ha incidit que ha sol·licitat aquest dijous audiència amb Prohens de caràcter urgent, per abordar totes aquestes qüestions i exigir el debat social. A més, han instat els grups de l'oposició a fer front a aquest "despropòsit polític, ecològic, econòmic, social i territorial".

stats