Societat 05/12/2018

El GOB allibera una milana a Bunyola que duu un emissor de seguiment GPS

L'exemplar va ingressar al COFIB fa setmanes, afectat per un tir amb munició de caça

Ara Balears
2 min
4D5A8170-2

PalmaEl GOB ha alliberat aquest dimarts a l'escola de Bunyola un exemplar de milana que va ingressar al COFIB fa setmanes, afectat per un tir amb munició de caça. L'exemplar ha estat equipat amb un emissor de seguiment GPS, que transmet localitzacions cada hora mitjançant la xarxa GSM de telefonia mòbil.

Aquesta monitorització permet conèixer l'ús del territori de la milana, i a més a més, facilitaria la localització de l'individu si tingués algun problema o morís. "La utilització d’emissors de seguiment, bé terrestres bé via satèl·lit, és clau per abordar les causes que havien portat la milana fins al llindar de l’extinció", assenyalen des del GOB.

A més de facilitar un volum enorme d’informació sobre l’ús que la milana fa del territori, el seguiment d’exemplars ha permès la ràpida recuperació dels exemplars que anaven morint, possibilitant la investigació de les causes de mort i la correcció dels problemes.

Així, ara se sap que l’ús il·legal de verí és la principal causa de mortalitat no natural de la milana a Mallorca (52%), seguida a molta distància per l’ofegament en dipòsits d’aigua (19%) i l’electrocució (12%).

S’ha de destacar que Endesa participa, un any més, en el Projecte per a l’Estudi, la Conservació i la Divulgació de la Milana a les Balears. A més, l’acte d’alliberament ha comptat amb la participació del director general d’Endesa a la comunitat, Martí Ribas; el responsable de conservació del GOB, Toni Muñoz, i responsables del COFIB.

Més sobre el seguiment de la milana

Actualment el GOB monitoritza més de 40 milanes a Mallorca, amb dispositius de seguiment GPS i de radiofreqüència. Aquesta metodologia forma part del programa de recuperació de la milana a les Balears, dirigit per la Conselleria de Medi Ambient, Agricultura i Pesca, que ha estat fonamental per lluitar contra les causes de mortalitat d'aquesta espècie.

Cal recordar que la milana és una de les espècies de les Illes més amenaçades, i està catalogada en perill d’extinció a les Balears i al conjunt d’Espanya. "Quan es començaren les actuacions de conservació sobre aquesta espècie, fa 18 anys, en quedaven a Mallorca menys de deu parelles", segons explica l'entitat ecologista en un comunicat.

"Afortunadament es va actuar d’hora i els grans esforços dedicats han aconseguit invertir la tendència", afirmen. La milana continua en risc, però la seva població s’està incrementant substancialment i comença a ser una espècie habitual en localitats on feia dècades que havia desaparegut.

L'exitós programa de recuperació de la milana ha implicat diverses administracions, entitats, particulars i empreses, com és el cas d'Endesa, que des de l'any 2007 finança el seguiment dels exemplars d'aquest ocell a Mallorca.

Col·laboració d'Endesa

Per la seva banda, Endesa, amb aquesta col·laboració, reforça el seu compromís amb obres i projectes de gran impacte social i de preservació del medi ambient, amb entitats compromeses amb les Balears.

Gràcies a l’acord amb l'empresa, el GOB realitza el seguiment d’exemplars equipats amb emissors i enguany s’ha equipat amb aquest dispositius un total de 12 exemplars, que se sumen als altres 30 que foren equipats en anys anteriors i que encara continuen en funcionament.

stats