Societat 09/04/2022

Més enllà del 'ghosting': el glossari de l'egoisme relacional

'Icing', 'simmering', 'breadcrumbing'... tot són mostres d'irresponsabilitat afectiva

2 min
Ghosting, icing, simmering, breadcrumbing, benching i orbiting: tot són mostres de manca de responsabilitat afectiva.

PalmaEl ghosting i les seves derivades ja inunden les consultes de psicologia de les Illes. Però què fa que s’estenguin aquestes conductes? Els psicòlegs assenyalen a una manca de responsabilitat afectiva. Aquest concepte, popularitzat darrerament, és una derivació de l’empatia i una manera de tenir en compte l’altra persona a l’hora d’actuar i comunicar-te amb ella.

Ghosting

És l'acció de desaparèixer, sense donar cap explicació a l'altra persona. És el que coneixem com la "bomba de fum" de sempre. Es pot donar en qualsevol relació, tant d'amistat com de parella. La persona que fa ghosting no vol veure que la seva acció té conseqüències, tendeix a actuar sense consciència, per inèrcia i sense pensar en l'altre.

Icing

És una conducta que consisteix a refredar la relació a partir d'un moment donat. Qui la practica comença a comunicar-se menys i espera que l'altra persona demani per què ha canviat la seva actitud. És aleshores quan reconeix que vol posar-hi fre. Així, la responsabilitat de tenir la conversa incòmoda recau sobre la víctima.

 Simmering

El ghosting encobert. Consisteix a escalfar, a foc lent, l'altra persona. Quan vol interrompre la relació, deixa de mostrar-se disponible. Però quan l'afectada li ho demana, nega l'evidència i mostra interès suficient per alimentar l'esperança de l'altra persona. Manté la imatge positiva perquè, si es penedeix, pot tornar a accedir-hi ràpidament.

Breadcrumbing

Quan torna qui ha fet ghosting. Defineix la conducta d'anar donant miquetes a l'altra persona. Normalment, qui ho practica està coneixent altres persones alhora, però vol mantenir l'atenció de totes. Desapareix i torna. És intermitent perquè es vol assegurar que l'altra està disponible i que pensi que, realment, mai l'has deixada.

Benching

Es tracta de deixar una persona a la banqueta: la poses a escalfar, la fas sentir que sortirà al partit, però la tornes a fer seure. Ho pot practicar qui està en parella i té una persona que li presta atenció, o qui explora les opcions del mercat. En ambdós casos, la víctima pensa que estan creant una relació, però no és així. L'altre vol estar amb algú, i no és amb ella.

Orbiting

Consisteix a orbitar al voltant d'algú. Després de desaparèixer, tornen. Això passa quan la víctima no ha restringit l'altra de les xarxes socials perquè, com que mai varen arribar a tenir res, creu que no n'hi ha per tant i vol demostrar que està bé. Així, li poden fer like, contestar els stories o enviar missatges. Sense adonar-se'n, tornen a estar en contacte.

Font: Centre de teràpia Susana Ivorra

stats