Societat 17/06/2020

Gijón declara al TSJIB que la investigació de Penalva i Subirán va ser injusta

Una vintena de persones més estan citades aquest dimecres

Alba Tarragó
2 min
Gijón ha declarat aquest dimecres al TSJIB com a testimoni

PalmaSegona jornada maratoniana de testimonis de la setmana a l'Audiència Provincial de Palma. Aquest dimecres tornaran a declarar 21 persones davant el jutge Carlos Gómez, instructor de la causa que investiga les actuacions del jutge Manuel Penalva i el fiscal Miguel Ángel Subirán en la macrocausa de corrupció policial coneguda com a cas Cursach. Aquest dimecres dematí ha estat el torn de l'exdiputat del Partit Popular Álvaro Gijón –investigat pel cas ORA, una de les peces derivades–, que ha assegurat que no hi havia possibilitat de defensar-se de les acusacions que va rebre durant la investigació, segons fonts properes al cas.

Abans que quedàs arxivat el cas ORA, Gijón era investigat per sis delictes en aquesta causa: suborn, ús d'informació privilegiada, malversació, tràfic d'influències, blanqueig de capitals i frau a l'administració. Si no fos per la condició d'aforat de la qual gaudia, l'exregidor de Palma també hauria estat detingut en l'operació. Tot i això, el jutge Penalva va ordenar arrestar el germà i els pares de Gijón el juny de 2017, que també declaren aquest dimecres a l'Audiència.

Sobre això, l'exmembre del PP ha defensat aquest matí que no hi havia motius per arrestar la seva família i ha donat detalls sobre com el varen afectar en l'àmbit personal aquests fets. La instrucció del cas apuntava a una presumpta vinculació dels pares i el germà de Gijón amb un delicte de blanqueig de capitals relacionat amb la manipulació del contracte del servei d'aparcament de Palma.

En els prop de 45 minuts que ha passat dins la sala entre les 10.30 i les 11.45 h, Gijón ha afirmat, a més, que tota la instrucció del cas era molt injusta i que feia la impressió d'estar dirigida. En uns termes molt similars es va expressar dimarts el que va ser el seu advocat, José Ramón Orta. Segons el lletrat, la instrucció era molt "tendenciosa", tant que va pensar que no hi havia manera de defensar el seu client perquè s'havia preconcebut que era culpable.

D'aquesta manera, l'exregidor popular de Cort ratifica les afirmacions que va fer el 14 d'octubre de 2019, quan va ser citat a declarar davant la policia en qualitat de testimoni. Cal recordar que arran de les filtracions a la premsa d'informació sobre el cas Cursach la investigació es va capgirar i va convertir els acusats d'aquesta causa en testimonis, alhora, de la instrucció que havien fet Penalva i Subirán.

stats