Societat 01/06/2020

Una vintena d'entitats alerten del "potencial risc" del turisme de creuers

Demanen que les Balears puguin gestionar l'activitat aplicant mesures sanitàries per evitar contagis de coronavirus

Ara Balears
2 min
Imatge d'un creuer a Palma

PalmaLa Plataforma contra els Megacreuers –que integren més d'una vintena d'associacions com ara el GOB, el Cercle Mallorquí de Negocis i diverses entitats veïnals de Palma– ha enviat una carta al president del Parlament, Vicenç Thomàs, demanant que la reactivació del sector dels creuers es faci per part de les institucions balears i "no per decisió unívoca" de l'Autoritat Portuària –que depèn de l'Estat– i de les empreses multinacionals. També sol·liciten que no es reactivi el sector sense una "garantia total" pel que fa als controls sanitaris.

Malgrat que el govern espanyol mantindrà la prohibició d'arribada de creuers als ports fins que acabi l'estat d'alarma, les entitats adverteixen que la tornada d'aquests vaixells a l'estiu suposa un "potencial risc" de contagi del coronavirus. I apunten que, segons les previsions de l'Autoritat Portuària publicades a la seva pàgina web, al juliol es preveu l'arribada de 36 creuers i a l'agost, de 55.

La Plataforma comenta que els darrers dies s'estan intensificant les notícies i els comunicats de les navilieres i de la patronal per informar de la reactivació de les operacions a mitjan juny o principi de juliol, malgrat que suposa "un risc important pel que fa a la seguretat sanitària", segons diuen les entitats.

Els signants de la carta diuen que els creuers provenen de països amb una "opacitat" del control sanitari i una tripulació amb una provinença molt diversa. També recorden que aquest turisme connecta diferents ciutats en només unes hores transportant fins a 5.500 persones entre passatgers i tripulants. Per això, diuen, un contagiat de coronaviurs és molt dificil de tractar i aïllar, cosa que suposa un perill potencial per a les ciutats on el creuer fa escala i les persones que hi viatgen.

La preocupació de la plataforma s'ha incrementat per "les pressions" que es fan per accelerar la recuperació econòmica amb la motivació de generar llocs de feina però "sense tenir en compte el risc de possibles rebrots", així com l'impacte ambiental i social que va motivar la petició d'una moratòria abans de la pandèmia per part d'aquestes entitats.

Per tot això, la plataforma ha demanat una reunió amb els portaveus dels grups parlamentaris perquè s'arribi a un acord que reclami a l'Autoritat Portuària que, si arriba un creuer, es facin públiques les mesures sanitàries que s'hauran de prendre dins les instal·lacions portuàries i per part dels passatgers que vulguin desembarcar. També volen que es faci públic el pla per evitar contagis en cas que algun turista o tripulant estigui infectat de coronavirus i que s'estableixi com més aviat millor una capacitat de càrrega dels creuers a Palma.

stats