Societat 04/11/2019

Un 42% de la gent gran de les Balears creu que la seva situació és dolenta

Segons l'informe de Gadeso, 1 de cada 5 persones jubilades del "segment baix" necessita ajudes externes per cobrir les seves despeses bàsiques

Ara Balears
2 min
A BALEARS ELS PENSIONISTES COBREN GAIREBÉ 100 EUROS MENYS QUE LA MITJANA ESTATAL
 L'estudi elaborat per Comissions Obreres sobre la situació dels jubilats assegura que aquesta és insostenible. Creixen els costos domèstics de manera desorbitada i, en canvi, les pensions no pugen. Sostenen els seus fills o néts, mentre "l'Estat regala 40.000 milions d'euros als bancs", afirmen.

PalmaUn 42% de la gent gran de les Balears creu que la seva situació és dolenta, segons el darrer informe de Gadeso, que forma part de l'estudi 'Caminant cap a unes noves eleccions' i que analitza la situació de diferents col·lectius. L'informe divideix la gent gran en tres segments (alt, mitjà i baix) i remarca les seves preocupacions, entre les quals destaquen la deterioració física, la dependència de tercers i la disminució de recursos.

Així, l'anàlisi posa de manifest que 1 de cada 5 persones jubilades del segment baix necessita ajudes externes per poder pagar el lloguer, les factures, etc. En el segment mitjà, n'hi ha un 14% que assegura que també necessita ajudes familiars per arribar a final de mes. L'estudi ressalta que les pensions a les Illes són pitjors que a la resta d'Espanya pels baixos salaris que es paguen aquí i pel fet que el turisme propicia cotització per temporada i no anual.

En clau electoral, hi ha diferències entre quines haurien de ser les accions prioritàries que hauria d'emprendre el nou govern estatal. Així, les persones del segment alt prioritzen l'eliminació de traves per a l'accés a serveis privats de pensions i residències (36% i 24%. respectivament). Per la seva banda, el segment mitjà fixa les seves prioritats en la revalorització de la quantia de les pensions segons l'IPC (55%) i la millora de l'accessibilitat i la qualitat dels serveis públics (12%). Per part seva, les persones que integren el segment baix reclamen la revalorització de les pensions segons l'IPC (55%) i l'augment de places i qualitat de les residències públiques (12%).

Així mateix, l'informe posa de manifest la seva opinió sobre quin partit ofereix "mesures reals" per millorar la situació d'aquest col·lectiu. En aquest sentit també hi ha diferències significatives entre els segments. Un 52% de l'alt creu que és el PP el partit que millor pot donar resposta als seus problemes. Un 20% s'alinea amb Vox.

En canvi, tant el segment mitjà com el baix s'inclinen pel PSOE, amb un 32% i un 38%, respectivament. En aquests dos segments la segona força és el PP (25% i 15%, respectivament). D'altra banda, Podem i Más País no tenen gaires suports, ni tan sols entre les persones del segment baix, que fins i tot situen la formació de Santiago Abascal per sobre d'aquests partits. A l'informe també es posa de manifest la caiguda en suports de Ciutadans respecte de les eleccions de l'abril passat.

stats