Societat 15/12/2018

Funeral solemne pel plàstic d'un sol ús

Rezero i Quo Artis coordinen una acció reivindicativa per demanar una millor gestió dels residus

Maria Llull
3 min
Arribada del taüt dels plàstics d'un sol ús al Parlament.

PalmaUn funeral pel plàstic d'un sol ús ha recorregut aquest dissabte alguns carrers del centre de Palma, gràcies a l'acció reivindicativa DEP Plàstic. Mitjançant aquest esdeveniment, una dotzena d'entitats agrupades en la plataforma Per una mar sense plàstic, i coordinades per Quo Artis i Rezero, han volgut no només denunciar la cultura d'un sol ús, sinó també donar suport al projecte de llei de residus i sòls contaminants que es debat al Parlament aquestes setmanes i que està previst que s'aprovi al començament de 2019.

La comitiva fúnebre ha partit del parc de la Mar i ha arribat a l'entrada del Parlament, on s'ha llegit el 'Manifest per una mar sense plàstic'. Hi han intervingut alguns representants polítics, entre els quals no n'hi havia cap del Partit Popular ni de Ciutadans.

Funeral a l'estil Nova Orleans

L'acció, que ha consistit en la celebració d'un gran funeral a l'estil Nova Orleans, ha començat al parc de la Mar. El grup de música El Niño Alcalino & The Buskers hi ha posat la banda sonora, mentre es recollia un taüt fet de plàstic i envasos d'un sol ús. Els participants hi han vestit de negre i han portat elements de plàstic en senyal de dol.

Des d'allà ha començat una cercavila participativa encapçalada per un cotxe fúnebre amb el taüt i una comitiva de persones de dol, que també han portat alguns contenidors d'envasos i rebuig. A la plaça de Cort i el Consell de Mallorca s'han afegit a la comitiva la regidora de Medi Ambient de l'Ajuntament de Palma, Neus Truyol, i la consellera insular de Medi Ambient, Sandra Espeja, a més del batle de Palma, Antoni Noguera, i el regidor de Mobilitat, Joan Ferrer. En arribar el Parlament, també hi han participat representants polítics dels diferents grups parlamentaris i representants del Govern com el conseller de Medi Ambient, Vicenç Vidal, i el director general d'Educació Ambiental, Qualitat Ambiental i Residus, Sebastià Sansó.

Els discursos de comiat

"Hem volgut fer una performança artística perquè l'art té veu i poder de comunicació", ha dit Tatiana Kourochkina, de Quo Artis, quan el taüt ha arribat a les portes del Parlament. "Estam farts d'articles innecessaris que no haurien d'existir. Les Illes Balears s'han volgut enfrontar a aquest problema ara i no deixar-lo a les futures generacions", ha subratllat.

Per part seva, la directora de Rezero, Rosa García, ha recordat als polítics presents que "la ciutadania demana posar fi a l'infart dels residus". "La llei balear és ambiciosa i serà una referència, però no dilateu el procés", ha afegit. A més, García ha fet referència a les "pressions" que ha rebut el Govern per part de grans empreses perquè aturàs la llei. "No els escolteu. Apostau per començar el 2019 amb la nova llei", hi ha insistit.

El conseller Vicenç Vidal s'ha mostrat molt compungit en el moment d'acomiadar-se del plàstic amb una ofrena que ha fet conjuntament amb Sebastià Sansó. "Estic molt afectat", ha dit entre les rialles dels assistents. "Les Illes Balears serem un far per assolir l'objectiu d'una Mediterrània sense plàstics", ha afegit ja més seriós. Sebastià Sansó ha destacat, d'altra banda, que en la llei de residus hi han pres part "institucions, entitats i la societat civil".

Sandra Espeja s'ha mostrat contundent i ha afirmat que "si no feim un funeral pel plàstic, ell ens matarà a nosaltres". "Ja el tenim dins els nostres cossos en forma de microplàstics i s'ha introduït a la cadena tròfica. La llei ha de tirar endavant". El representant de Podem, Alberto Jarabo, ha agraït a les entitats que hagin lluitat per aconseguir la llei i ha destacat que "cap llei ha provocat que tantes grans marques la volguessin llevar".

La regidora Neus Truyol ha subratllat que el funeral pel plàstic "és d'alegria i esperança, perquè estam guanyant la batalla". D'altra banda, el diputat de MÉS per Mallorca Miquel Gallardo ha considerat que la llei de residus ha estat "el repte més gran d'aquesta legislatura". "Hem rebut pressions molt grans, però enterrarem aquest mort com a molt tard el pròxim febrer", ha precisat.

Després dels parlaments dels representants polítics, els assistents han dipositat objectes de plàstic damunt el taüt i la música ha sonat enmig dels aplaudiments per enterrar aquests residus.

stats