Societat 16/08/2019

La Fundació Mar alerta que la gorgònia blanca està en regressió a la Costa Brava

L'entitat calcula que en els últims cinc anys "s'ha mort el 80% de la població"

Acn
2 min
Imatge d'una gorgònia blanca

GironaCrit d'alerta de la Fundació Mar per l'estat de la gorgònia blanca ('Eunicella singularis') a la Costa Brava. Segons ha advertit el seu director, Miquel Ventura, aquesta espècie està en clara regressió al litoral gironí i, en els últims cinc anys, "s'ha mort el 80% de la població" que hi havia a Sant Feliu de Guíxols.

La gorgònia blanca és un organisme molt semblant al corall (de fet, també és conegut com a corall blanc) que habita en el fons marí del mar Mediterrani a poca profunditat. El seu creixement és similar al d'un canelobre, ja que des d'una base surten diversos braços cap amunt i cada any creix uns cinc mil·límetres.

Des del 2014 la Fundació Mar ha estat estudiant detingudament aquesta espècie a través del projecte Silmar. Es tracta d'una "xarxa d'estacions de control" repartides arreu de Catalunya i les illes Balears. Els observatoris són llocs del fons marí estratègics en què s'ha constatat que hi ha una biodiversitat representativa de la zona. A Sant Feliu de Guíxols n'hi ha dos, un al nord i un altre al sud.

Joan Lázaro és un dels voluntaris de la fundació que s'encarrega d'analitzar l'estat dels dos punts que hi ha al fons marí de Sant Feliu de Guíxols. El 2014 va agafar "mostres de 24 gorgònies blanques en bon estat de salut". L'objectiu era "veure el seu creixement al llarg dels anys". La sorpresa, però, és que cinc anys després "21 d'aquestes gorgònies estan totalment mortes".

Segons Ventura, la situació que hi ha a Sant Feliu de Guíxols és extrapolable a altres punts de la Costa Brava. De fet, el president de la fundació ha detallat que el 2015 van detectar una zona d'una hectàrea plena de colònies de gorgònies blanques que s'havia mort al cap de Begur (Baix Empordà).

Una regressió sense estudiar

Quan van detectar aquesta situació, van enviar un informe al departament d'Agricultura perquè les administracions prenguessin mesures i estudiessin els motius de l'alta mortalitat, però no van rebre cap resposta.

De fet, Miquel Ventura ha afirmat que encara avui no pot explicar els motius pels quals hi ha aquesta alta mortalitat entre les gorgònies blanques. Segons el president de la fundació, un indicador evident és que "la qualitat de l'entorn marí cada vegada és pitjor" a causa del canvi climàtic i de l'augment d'espècies invasores.

Des de la Fundació Mar creuen que caldria analitzar la quantitat de contaminació de l'aigua (nivells de detergents, petroli i altres substàncies), la presència de plàstics i microplàstics i l'efecte de les espècies invasores, així com també l'increment de la temperatura marítima per determinar quina és la causa de la regressió.

De tota manera, per estudiar ben bé quin és l'origen d'aquesta regressió Ventura ha avançat que "calen més recursos i col·laboracions amb centres de recerca". Una vegada se sàpiga "què està passant" es podran "establir mecanismes de defensa" per evitar que aquesta espècie desaparegui definitivament.

stats