Societat 01/03/2022

Francina Armengol: “El futur ens exigeix més reformes, i junts les impulsarem”

La presidenta del Govern ha lliurat aquest dilluns els premis Ramon Llull i la Medalla d'Or de les Illes Balears 2022

3 min
La presidenta del Govern, Francina Armengol, aquest dilluns

PalmaLa presidenta del Govern, Francina Armengol, ha declarat aquest dilluns que "el futur ens exigeix més reformes, i junts les impulsarem", en el marc del lliurament dels premis Ramon Llull i la Medalla d'Or de les Illes Balears 2022. Armengol ha tret pit de la llei turística i l'educativa aprovades per l'Executiu balear enguany, a més de la llei de ciència, que s'aprovarà la setmana que ve, i de la llei de joventut, que passarà pel ple del Parlament pròximament. En el discurs de la presidenta del Govern hi han estat presents, a més, la recent invasió d'Ucraïna per part de Rússia, la recuperació econòmica de la pandèmia i la lluita contra l'emergència climàtica.

"Junts hem pactat les reformes que ens permetran aconseguir unes illes millors, i disposam de l'eina per accelerar aquest camí: els fons europeus", ha explicat Armengol. De fet, la nova regulació turística pretén finançar-se en gran mesura a partir d'aquests fons europeus. "En els darrers anys hem estat els que millor hem aprofitat els recursos que arriben d'Europa i ara ho tornarem a fer", ha continuat la cap de l'Executiu.

Armengol ha fet bandera del diàleg i el consens en les dues grans lleis aprovades pel Parlament en aquest 2022. Així, ha definit la llei turística com una regulació "parlada amb tothom", i que porta a un turisme que "valora i cuida millor els seus treballadors, i que és líder i capaç de regenerar el nostre entorn", remarcant la circularitat i sostenibilitat que tracta el nou marc. D'altra banda, ha destacat "la societat dialogant", la qual "va convertir el consens de la comunitat educativa en la primera llei d'educació".

La presidenta del Govern ha fet també incís en la recuperació econòmica i social de la pandèmia i ha recordat primer el paper de la societat. "Aquest és un retrobament que encara celebram amb mascaretes", ha lamentat. "Però l'assolim amb la certesa i l'orgull de poder dir que aquest poble compromès i solidari ha salvat més vides que mai", ha continuat. La cap de l'Executiu ha dedicat unes paraules al sector sanitari, sobre el qual ha afirmat que "s'ha demostrat vital", i a uns professionals que "ens han cuidat amb dedicació absoluta". Ha titllat el 2022 com "l'any de la recuperació".

La lluita contra el canvi climàtic ha estat un altre dels punts clau del discurs de la presidenta. Armengol ha destacat diverses fites per exemplificar el paper de les Balears en aquest àmbit, com el fet "de ser els primers a retirar els plàstics d'un sol ús", "els primers a protegir la posidònia" i "els primers a produir hidrogen verd al sud d'Europa", entre altres accions, destacant el paper de conselleries dels seus socis de Govern.

Invasió d'Ucraïna

La cap de l'Executiu s'ha referit igualment a la invasió que està fent Rússia al país d'Ucraïna, i pel qual les Balears ja s'han oferit al govern central a acollir futurs refugiats, si escau. "Arribam en aquesta diada colpits pel dolor del retorn de la guerra a Europa", ha lamentat. "Estam consternats per la violència i la pèrdua de vides, i per l'amenaça de l'agressió russa als valors que sostenen Europa", ha continuat. Així i tot, ha fet una crida a l'esperança i ha apuntar que "la nostra societat i els nostres valors prevaldran".

Els premiats

La presidenta del Govern, en l'acte previ al dia de les Illes Balears, que ha tingut lloc a la Llonja de Palma, ha reconegut amb el premi Ramon Llull un total de 14 persones, organitzacions i entitats, a més d'entregar dues Medalles d'Or de les Balears a l'arquitecte eivissenc Elías Torres i a l'escriptora mallorquina Maria Antònia Oliver, a títol pòstum.

Entre els guardonats s'hi troben representats distints sectors socials. En clau esportiva, s'ha reconegut la Federació de Ciclisme de les Balears, la futbolista de l'Atlètic de Madrid Virginia Torrecilla i, a títol pòstum, el fundador i president del Palma Futsal, Miquel Jaume. En el món de la cultura, han rebut el premi la poeta Fina Salord, la violinista Lina Tur, la Galeria d'Art 6A i l'escultora Isabel Echarri. A més, han rebut el premi entitats com el Moviment d'Escoltes, Esment i el conjunt d'entitats de pacients de les Balears. Finalment, els familiars del mestre Vicenç Serra Blai i la primera dona genet de les festes de Menorca, Consuelo Marquès, han pujat també a l'escenari a recollir el guardó.

stats