Societat 10/05/2020

Armengol admet "discrepàncies" amb Sánchez pel repartiment dels 16.000 milions a les comunitats

La presidenta no troba "encertat" el criteri de distribució plantejat per Madrid

C. Riera
2 min
La presidenta del Govern de les Illes Balears, Francina Armengol

PalmaLa presidenta del Govern de les Illes Balears, Francina Armengol, ha admès que hi ha "discrepàncies" amb el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, pel que fa al repartiment dels 16.000 milions a les comunitats. Així ho ha dit durant la compareixença que ha fet aquest diumenge, després de la reunió telemàtica que ha mantingut amb Sánchez i els presidents de la resta de comunitats autònomes.

D'aquests 16.000 milions d'euros, 10.000 milions estan destinats a despeses de sanitat i el Govern no troba "encertat" el criteri de distribució plantejat. "Creim que la distribució no és justa perquè, segons els paràmetres que es miren, s'obvien elements que per nosaltres són bàsics", ha recalcat.

"Aquesta comunitat autònoma fa temps que inverteix moltíssim en sanitat pública, molt més que altres territoris, i això s'hauria de tenir en compte", ha destacat Armengol. En aquest sentit, ha afegit que el Govern balear "ha invertit en atenció primària i en residències, també hem medicalitzat hotels i comprat molt de material sanitari, i per aquest motiu creim que tot això s'hauria de comptar a l'hora de fer el repartiment de recursos", ha apuntat.

Armengol ha explicat que ha enviat "una carta" a Sánchez amb les seves peticions i que el president del govern "s'ha compromès a analitzar les diferents visions i intentar equilibrar aquest repartiment". En la missiva, la presidenta recorda que els darrers anys les Illes han estat la comunitat "que més ha incrementat els recursos destinats a finançar la sanitat de l'Arxipèlag, amb un augment del 20,1% davant l'11% del conjunt dels altres territoris", un fet que ha permès "situar-nos per primera vegada en la mitjana estatal de despesa sanitària i social".

Per altra banda, la presidenta ha agraït a Sánchez "la col·laboració constant", ja que el diàleg ha estat el que ha permès adoptar mesures de manera "ràpida i eficaç" per mantenir la seguretat sanitària, com per exemple "el tancament dels ports i aeroports de les Illes". També li ha transmès el seu suport davant "les mesures de protecció econòmica i social", com ara "l'ampliació dels expedients de regulació temporal d'ocupació (ERTO) i els avantatges a tots els treballadors fixos discontinus del sector turístic".

En aquest sentit, Armengol considera que "totes les mesures preses i les que s'aniran adoptant són indispensables per reforçar la protecció de persones, treballadors, autònoms i empreses", i ha recordat que ara els "esforços de l'Arxipèlag se centren a pal·liar l'impacte econòmic i social, i revertir-lo amb mesures de reactivació, igualment imprescindibles per aconseguir que la sortida d'aquesta crisi sigui ràpida i socialment inclusiva".

Carta de la presidenta Francina Armengol al president del govern espanyol, Pedro Sánchez
stats