Francesc Conesa, nou bisbe de Solsona

Fins ara ocupava el bisbat de Menorca

2 min
El nou bisbe de Solsona serà Francesc Conesa, fins ara bisbe de Menorca

BarcelonaEl papa de Roma, Jorge Mario Bergoglio, ha escollit com a nou bisbe de Solsona Francesc Conesa Ferrer (Elx, 1961), l'home que fins ara ocupava el bisbat de Menorca. Amb el nomenament de Conesa, l'Església vol girar full a la polèmica dimissió de l'anterior bisbe de Solsona, Xavier Novell, que va abandonar el càrrec enamorat de Sílvia Caballol, una psicòloga i escriptora del Bages especialitzada en literatura eròtica i satànica, amb qui s'ha casat. "El Sant Pare era conscient de les circumstàncies que hem patit", ha explicat aquest dilluns el bisbe de Vic, Romà Casanova, per justificar la celeritat amb què el papa Francesc ha trobat relleu a Xavier Novell.

En declaracions recollides per l'ACN, Casanova ha destacat que l'elecció ha estat "força àgil". Per culminar el relleu, però, queda encara pendent la presa de possessió de Conesa, prevista per al 12 de març. Prèviament, ha indicat Casanova, Conesa visitarà la capital solsonina i mantindrà reunions amb la comunitat religiosa.

L'elecció d'un bisbe, o el seu trasllat, com és aquest cas, acostuma a ser procés més lent. El lidera el nunci (el representant diplomàtic de la Santa Seu) i ho fa partir de consultes a la diòcesi afectada. Normalment també es té en compte el criteri del bisbe sortint. Finalment es proposen tres noms i és el Sant Pare qui escull un candidat. Per a l'Església catòlica, els bisbes són els successors dels apòstols.

Un bisbe polèmic

Casanova ocupava el càrrec de bisbe de Solsona en funcions des del 23 d'agost, quan Xavier Novell va anunciar que dimitia "per motius personals". Novell ja havia estat un bisbe polèmic abans que transcendís el motiu de la seva renúncia. En una glosa dominical de l'any 2017, va assegurar que es preguntava a si mateix "si el fenomen creixent de la confusió en l'orientació sexual de molts nois adolescents no deu ser deguda al fet que, en la cultura occidental, la figura del pare estaria simbòlicament absent, desviada, difuminada". A causa d'aquestes declaracions, Novell va haver de sortir escortat pels Mossos d'una missa a Tàrrega i l'Ajuntament de Cervera el va declarar persona non grata. Més tard, en una altra glossa del 2021, Novell va dir també que l'avortament és "el genocidi més greu i terrible de la humanitat".

Tot i així, la polèmica entorn de Novell es va disparar quan es va saber que el motiu pel qual havia deixat el càrrec era que estava enamorat d'una escriptora de novel·les eròtiques i satàniques. A finals de novembre la parella es va casar en una cerimònia civil. Segons el programa de TV3 Planta baixa, el dia del casament la núvia estava "visiblement embarassada".

El nou bisbe de Solsona té un perfil més discret. Nascut el 1961 a Elx, va ingressar al seminari d'Oriola amb només 12 anys i el 1987 va iniciar els estudis universitaris a la Universitat de Navarra, on es va llicenciar en filosofia el 1991. Quatre anys més tard es va doctorar en filosofia amb una tesi titulada Déu i el mal. La defensa del teisme davant del problema del mal segons Alvin Plantinga.

stats