Patrimoni
Societat 07/11/2023

La fortuna dels hotelers: Forbes confirma Fluxá, Barceló, Riu i Escarrer entre els més rics d'Espanya

Els propietaris de la Banca March, Juan i Carlos March Delgado, són els únics mallorquins de la llista que no es dediquen al turisme

2 min
Miquel Fluxá, fill de Llorenç Fluxá Figuerola, creà el 1983 la cadena hotelera Iberostar.

PalmaL'hoteler Miguel Fluxá es manté com el ciutadà balear més ric i l'onzè espanyol amb més patrimoni: 2.500 milions d'euros, segons les dades recollides per Forbes a la tradicional llista de les 100 persones de l'Estat amb més capital. Fluxá ha perdut tres posicions respecte de l'any passat i el seu patrimoni ha baixat en 200 milions d'euros, però, així i tot, és la fortuna més gran de les Balears. Té la majoria de Sayglo holding SL, societat que comparteix amb les filles Sabina i Gloria, i amb la que controla el 59% del grup hoteler Iberostar. Fluxá es troba per davant, per exemple, de Florentino Pérez, qui ocupa la posició dissetena d'una llista que encapçala el propietari d'Inditex, Amancio Ortega, amb una xifra que espanta: 81.800 milions d'euros de patrimoni.

El següent illenc de la llista Forbes és Simón Pedro Barceló, qui ha escalat 21 posicions, gràcies principalment a la revalorització de la companyia turística familiar, que ha pujat un 21%. El grup està valorat en 1.600 milions d'euros i, a diferència de Fluxá, que figura com a patrimoni balear, Barceló es troba ubicat a Catalunya.

Una altra fortuna que ha tornat a escalar posicions a la llista Forbes és la dels Riu. Els germans Carme i Luis, que són els consellers delegats del grup Riu, tenen un patrimoni atribuït de 960 milions d'euros, amb més de 100 hotels a tot el món, i ocupen la posició 38, just per davant de Juan y Carlos March Delgado, propietaris de la Banca March i la Corporación Financiera Alba i els únics mallorquins de la llista que no es dediquen al turisme. Se'ls calcula un patrimoni acumulat de 950 i 930 milions d'euros, respectivament. En el cas de la llista de dones més riques, Carmen Riu ocupa la desena posició.

Escarrer perd posicions

Ja al número 52, i després de perdre més de 20 posicions, es troben Gabriel Escarrer i la seva família, amb una fortuna de 720 milions d'euros, recuperant-se encara dels efectes de la covid-19. El seu patrimoni és 280 milions d'euros, inferior al que Forbes va publicar l'any 2022.

El Grupo Piñero, actualment en mans d'Isabel García, la vídua del seu fundador, Pablo Piñero, i de les seves filles, també és un dels principals patrimonis amb seu a les Balears: 500 milions d'euros, i un increment de prop de 200 milions només en un any, gràcies a la recuperació de l'activitat turística després de dues temporades seguides amb molts alts nivells d'ocupació.

També vinculat al turisme, però des de la vessant del transport, Adolfo Utor, propietari de la companyia naviliera Balearia, ocupa el lloc 91 gràcies al rendiment de l'empresa el darrer exercici. Actualment, segons els càlculs de Forbes, el seu patrimoni és de 350 milions d'euros. Encara que no figura entre els 100 més rics d'Espanya, el manacorí Rafel Nadal s'hi acosta: segons Forbes, acumula 297 milions de patrimoni personal i, per tant, és l'esportista més ric.

Les germanes Gloria i Leonor March Delgado també destaquen pel seu patrimoni: acumulen 220 milions d'euros, gràcies a les seves participacions a la Banca March i la Corporación Financiera Alba, i ocupen els llocs 61 i 62 de la classificació de les dones més riques d'Espanya.

stats