Societat 19/12/2020

Formentera passarà al nivell 2 d'alerta pel covid-19 la setmana que ve

En els darrers set dies, l'illa ha multiplicat per quatre la seva incidència acumulada, mentre que la taxa de positivitat frega el 20%

Ara Balears
2 min
La portaveu del Govern, Pilar Costa, i la presidenta del Consell Insular de Formentera, Alejandra Ferrer, han valorat la situació epidemiològica de l'illa aquest dissabte.

PalmaLa Conselleria de Salut proposarà dilluns en el Consell de Govern que Formentera pugi a nivell 2 d'alerta, arran de l'evolució negativa dels principals indicadors amb què s'avalua la situació de la pandèmia. Així ho han explicat la consellera de Presidència, Pilar Costa, i la presidenta del Consell Insular de Formentera, Alejandra Ferrer, en roda de premsa aquest dissabte.

El pas de nivell 1 a nivell 2 suposarà mesures més restrictives, com la reducció de 20 a 10 el nombre màxim de persones de les reunions a espais exteriors, i de 10 a 6 a interiors. Un altre canvi destacable que implica el pas de fase és la prohibició de les festes populars. Quant als bars i restaurants, hauran de reduir l'aforament.

Els que són considerats de "risc mitjà" i que tinguin una capacitat màxima de menys de 50 persones podran ocupar fins a un 70%, mentre que els que tinguin un aforament de 50 persones o més tindran un màxim del 50%. En canvi, els de "risc alt" hauran de davallar la capacitat fins al 40%. A més a més, el màxim de persones per taula serà de 6 persones a interiors, i la terrassa podrà estar ocupada fins a un 75% de l'aforament permès amb un màxim de 10 persones per taula. Així mateix, el consum a la barra passa a estar prohibit.

Cal remarcar que en les darreres dues setmanes, la pitiüsa menor ha empitjorat tots els indicadors epidemiològics. La seva incidència a catorze dies (IA14) s'ha enfilat de 74 casos per 100.000 habitants a 330 casos, un augment de quasi 4,5 vegades. El motiu d'aquest increment és que en els darrers set dies s'han diagnosticat 35 casos nous. En el mateix període, la taxa de positivitat ha pujat més del doble i ha passat del 8,57% al 19,55%.

Un altre factor preocupant és que aquesta expansió de la pandèmia ha afectat un col·lectiu d'elevat risc, com és el de les persones majors de 65 anys. En aquesta franja d'edat, la incidència és de 273,4 casos per 100.000 habitants, mentre que dia 11 de desembre la incidència era de 0 casos. Finalment, Salut també ha observat una pèrdua de la traçabilitat dels contagis: això vol dir que incrementen els casos que no són associats a brots, sinó que no se'n sap la procedència.

stats