Societat 18/12/2020

Les Balears arriben a Nadal enmig de la tercera onada de coronavirus

Tots els indicadors empitjoren i la pressió als hospitals augmenta un 25% en una setmana

Elena Navarro
4 min
Una treballador

PalmaNadal és a tocar i els contagis de coronavirus s’acceleren sense fre a les Balears. Així ho confirmen tots els indicadors epidemiològics. La incidència a 14 dies (IA14) s’ha disparat un 40% a la comunitat respecte de la setmana passada i passa de 237,4 casos per 100.000 habitants a 328,7, segons el darrer informe del Servei d’Epidemiologia del Govern. Això significa que les Illes són la comunitat amb més incidència de tot l’Estat i se situen molt per sobre de la mitjana estatal, que és de 214,12 casos.

El risc de rebrot gairebé es duplica respecte de la setmana anterior: dels 268,3 punts s’enfila fins als 446,1. Com que aquest valor mesura els possibles nous casos diagnosticables els propers 14 dies, es pot esperar una clara tendència a l’alça en els contagis. L’informe també apunta que la taxa de positivitat en les PCR a persones sospitoses de contagi és ara del 16,4%, la segona xifra més alta des de l’inici de la pandèmia.

“Amb les pujades que estam registrant i veient que previsiblement augmentaran, ja podem considerar que estam an la tercera onada”, asseguren fonts de la Conselleria de Salut.

En aquesta línia, la consellera de Salut, Patricia Gómez, va advertir aquesta setmana que l’augment de la incidència era “pràcticament vertical” i que mai no havia pujat tan ràpidament com ara. El portaveu del Comitè de malalties infeccioses, Javier Arranz, avança que els contagis “augmentaran durant més de dues setmanes”. I té clar que, amb aquesta evolució, és poc probable que a Mallorca es flexibilitzin les restriccions amb vista a Cap d’Any.

Allò que és segur és que, almenys fins dia 28 -quan es revisaran les mesures-, Mallorca estarà en el nivell 4 de risc extrem en l’escala de restriccions pel covid-19, que comporta unes festes de Nadal amb el toc de queda a les 22 h i reunions socials amb un màxim de sis persones i dues unitats de convivència. Els bars i restaurants mantindran els interiors tancats i només podran habilitar el 50% de la seva capacitat a l’exterior. A les altres illes, en canvi, es permetran trobades de 10 persones per Nadal i el toc de queda a la una i mitja de la matinada que les autonomies havien acordat amb el Ministeri. Com que la situació a la Península és molt diferent entre comunitats, es va acordar dijous que cadascuna podria endurir les mesures si així ho requeria la situació sanitària.

Incidència acumulada a gairebé 400

Amb les dades epidemiològiques actuals, i encara sense notar del tot els efectes del pont de la Constitució -el virus tarda dues setmanes a incubar-se-, es poden esperar rècords d’incidència acumulada durant la setmana que ve a l’Arxipèlag. Actualment Mallorca pateix l’increment més preocupant i confirma la tendència expansiva de la pandèmia: en dues setmanes, la IA14 ha augmentat un 40% i ha passat de 272,9 casos detectats per cada 100.000 habitants a 386,6. A Eivissa aquest índex també puja, però més suaument (de 99,4 infeccions a 109,5).

En canvi, a Menorca, baixa: de 142,4 casos a 132,8. A Formentera, la IA s’ha multiplicat per 7 (de 33 casos a 231,2), però cal dir que l’increment es deu en gran part per brots localitzats i, com que té poca població, aquest índex es dispara ràpidament. Així i tot, el Consell insular ha demanat al Govern que els passi a un nivell més alt de restriccions abans de Nadal.

Per municipis, els que tenen una incidència acumulada més elevada la darrera setmana (IA7) són Lloseta (951,9), Ariany (691,2), Petra (489,5) i sa Pobla (437,8). Si ens fixam en les zones bàsiques de salut, l’estudi epidemiològic constata que els casos de covid-19 van a l’alça en 44 àrees, mentre que baixen en 12 i es mantenen igual en dues. En nombres absoluts, on més pugen els positius d’una setmana a l’altra és a Inca (79 casos més), on Salut començarà un cribratge massiu d’antígens la setmana que ve.

Més sanitaris infectats

Els casos actius de coronavirus continuen tocant sostre -ja eren 5.548 al tancament d’aquest setmanari- i l’expansió de la pandèmia comença a colpejar els hospitals. En una setmana, els ingressos de pacients infectats a les plantes dels hospitals han augmentat un 25%: han passat de 192 a 258. Per ara, les UCI es mantenen estables: hi ha 53 pacients crítics. D’altra banda, cal remarcar que creixen tant els professionals sanitaris infectats (dels 94 de fa set dies s’ha passat a 129) com aïllats (de 217 a 335 en vigilància per contacte estret amb altres positius).

Les residències també pateixen les conseqüències d’aquesta pujada de la corba amb un increment molt fort de les infeccions. Si a principis de desembre hi havia 36 usuaris amb coronavirus, ara en són 137, 88 dels quals estan hospitalitzats. Pel que fa als treballadors, actualment n’hi ha 75 amb contagi actiu. Ara com ara el Govern té intervinguts set centres per a gent gran per tal d’aturar-hi l’expansió del virus: Sèniors Inca, Sèniors Pollença, Vuit Vents, Sant Lluís (a Menorca), DomusVI Santanyí, Es Ramal i DomusVI Alcúdia. Per les festes, els padrins podran sortir de la residència amb un permís de deu dies per estar amb les seves famílies.

Una bona notícia davant la situació complicada que encaren les Balears és que la vacuna contra el covid-19 és de cada vegada més a prop. Divendres, el ministre de Sanitat, Salvador Illa, va informar que l’administració de vacunes començarà el diumenge 27 de desembre. “A les Balears ja estam preparats per començar la vacunació de la covid-19”, va assegurar la presidenta Armengol moments més tard. L’Arxipèlag en rebrà una primera tanda amb 120.000 dosis que serviran per vacunar, durant el primer trimestre de l’any, unes 60.000 persones vulnerables: usuaris de residències, personal sanitari i persones dependents que no estan institucionalitzades.

stats