Incendi

El foc no dona treva al País Valencià, on ja ha arrasat més de 32.000 hectàrees

El balanç dels últims set dies ha estat devastador al País Valencià amb gairebé 33.000 hectàrees calcinades

2 min
El fum de l'incendi de Begís (Alt Palància) atrriba a les Alcubles, a la comarca dels Serrans

València"Situació favorable" per a l'extinció de l'incendi de Begís. És la bona notícia que per fi aquest divendres a la nit ha pogut transmetre el president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, i que obre la porta que el País Valencià comenci a deixar enrere el malson que viu des de dissabte passat amb tres grans incendis i nombrosos conats i petits focs. Tot i les esperances que dibuixen el nou pronòstic, Puig ha remarcat que el foc de Begís encara "no es troba estabilitzat" i que preocupen els focus d'Andilla i el Toro, on "pot haver-hi un rebrot important". De fet, en aquest front nord de l'incendi és on resideixen les 1.500 persones que s'han evacuat i que pertanyen als municipis de Begís, Toràs, Teresa i Sacanyet. Més favorable és la situació al vessant sud-est del foc, on s'ha impedit que les flames penetrin al Parc Natural de la Serra Calderona.

El cap del Consell ha explicat que els avanços en l'extinció s'han aconseguit perquè aquest divendres ha estat el primer dia –el foc va començar dilluns– que "no s'han patit grans canvis de vent". Així, els 42 mitjans aeris i 500 efectius terrestres destinats a la zona han pogut treballar amb tota la "normalitat" que permet un incendi que abraça un perímetre de 165 quilòmetres i ha estat capaç de calcinar 20.000 hectàrees. 

Estabilitzat l'incendi de la Vall d'Ebo

L'altra bona notícia del dia ha passat aquest matí, quan els bombers han estabilitzat l'incendi de la Vall d'Ebo, que durant la matinada havia patit algunes reproduccions de les flames a les localitats de Balones i Benimassot. Al llarg de la nit s'havia treballat per apaivagar aquestes reproduccions i s'ha revisat el perímetre de l'incendi amb drons. Tot, per evitar que revifi un foc que ha arrasat 12.150 hectàrees. La tercera dada positiva d'aquest divendres ha estat la declaració com a extingit de l'incendi que va començar diumenge i que va calcinar 800 hectàrees a les Useres (l'Alcalatén).

33.000 hectàrees cremades

Tot i les bones notícies, el balanç d'aquests set dies ha estat devastador al País Valencià amb gairebé 33.000 hectàrees calcinades. Per trobar precedents d'estius tan destructius cal viatjar fins al 2012, que va ser un any nefast amb dos grans focs a Cortes de Pallars (Vall de Cofrents) i Andilla (Serrans) que van calcinar 28.000 i 20.000 hectàrees, respectivament. Si busquem més enrere en el calendari, hem de traslladar-nos al 1994 per trobar l'estiu més devastador des que hi ha registres. Un total de cinc incendis van arrasar vora 100.000 hectàrees, una xifra rècord. 

stats