Societat 16/12/2020

Els fiscals recorren i reclamen continuar la investigació contra Penalva i Subirán per manipulació de testimonis

El jutge va acordar l'1 de desembre mantenir la instrucció només pels delictes de revelació de secrets i omissió del deure d'impedir delictes i del deure de promoure la persecució de delictes

Alba Tarragó
3 min
Manuel Penalva i Miguel Ángel Subirán a la sortida de l'Audiència Provincial

PalmaEls fiscals d'Anticorrupció reclamen continuar la investigació contra el jutge Manuel Penalva i el fiscal Miguel Ángel Subirán pels delictes d'organització criminal, detenció il·legal, coaccions a testimonis i manipulacions de declaracions en la instrucció del cas Cursach. Tomás Herranz i Fernando Bermejo ho demanen en un recurs d'apel·lació del 9 de desembre, vuit dies després que el jutge, Carlos Gómez, acordàs mantenir la instrucció només pels delictes de revelació de secrets i omissió del deure d'impedir delictes i del deure de promoure la persecució de delictes.

Així, Herranz i Bermejo demanen al Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears, que Gómez presideix des de fa una setmana, que revoqui la interlocutòria que ell mateix va dictar l'1 de desembre. Els dos fiscals duits de Madrid per continuar la instrucció contra el jutge i el fiscal arriben a afirmar en el seu recurs que el magistrat "ha ultrapassat les seves funcions", perquè "s'introdueix en qüestions que afecten la culpabilitat dels investigats". No obstant això, recorden, "la verificació de la culpabilitat i la decisió d'absolució o condemna exigeix la celebració d'un judici oral".

Cal recordar que, a banda de Penalva i Subirán, estan investigats per la mateixa causa quatre agents del Grup de Blanqueig de la Policia Nacional. Gómez va considerar que les actuacions de tots sis podien ser constitutives d'alguns dels delictes dels quals se'ls acusa, tant si van ser part activa de les filtracions com si no van fer res respecte del tema.

L'argument que va fer servir Gómez per descartar possibles casos de manipulació de les declaracions, coaccions dels testimonis o detencions és que o bé les actuacions del jutge i el fiscal no van ser "constitutives de delicte" o bé "no hi ha indicis suficients". Segons l’instructor, els investigats actuaven "en la convicció de la culpabilitat de les persones contra les quals aleshores s'adreçaven les causes en les quals intervenien". Així, i citant el Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears, "que un jutge i un fiscal arribin a la convicció de la culpabilitat de les persones investigades i que, per això, desitgin la seva condemna no és constitutiu de cap delicte".

Però ara els fiscals descarten que es donin els factors suficients per dictar el sobreseïment provisional o lliure de la causa -és a dir, per tancar la investigació- en el sentit que ho va fer Gómez. Així, recorden que "basta que no aparegui clarament descartada l'existència de la infracció penal o de la participació en aquests d'una persona perquè el procés hagi de continuar".

"Clars indicis" ignorats

Més enllà d'això, els fiscals entren a valorar cada un dels fets investigats que Gómez va donar per tancats, com són la instrucció dels casos IME i el cas ORA i les declaracions dels tres testimonis protegits: el número 29, la madame i el Ico, fill de la Paca. En el cas d'aquests darrers, la interlocutòria no veia que de les seves declaracions "es desprenguin indicis que cometessin fets que mereixin la consideració de delicte".

Pel que fa al cas IME, Herranz i Bermejo assenyalen que "no sembla, en absolut, que es converteixi en irracional la continuació del procediment penal". A més, recorden que "la presència de clars indicis sobre la rellevància penal d'aquesta conducta ja ha estat mantinguda en diversos escrits del Ministeri Fiscal i apuntada en els informes de la Policia Judicial".

Quant al cas ORA, i en contra del que l'instructor va argumentar, els fiscals diuen que hi ha "indicis incriminatoris de càrrega probatòria indubtable". Per això, veuen "inadequat aplicar sobreseïment lliure" en aquest cas.

Contingut incriminatori

Els representants de l'acusació pública també examinen les detencions de l'exregidor Álvaro Gijón i d'alguns dels seus familiars. En aquest sentit, afirmen que "serien detenció il·legal, com a poc", i "indiciàriament constitutives d'un delicte de prevaricació, ja que no tindrien per finalitat alguna de les previstes a la llei, sinó estovar i acoquinar Álvaro Gijón".

Finalment, els fiscals defensen que cal continuar investigant els fets relacionats tant amb la madame com amb el testimoni protegit número 29 i el Ico. "Existeixen suficients indicis d'indubtable contingut incriminatori contra els investigats en aquesta causa que impedeixen que s'acordi respecte d'aquests fets el sobreseïment", asseguren.

stats