Societat 10/02/2022

La Fiscalia de les Illes remet a l'Estat cinc casos d'abusos a l'Església

Les comunitats autònomes tenien 10 dies de termini per enviar a l'Estat aquesta informació

1 min
La fiscal general de l'Estat, Dolores Delgado, i el fiscal general de les Balears, Bartomeu Barceló.

PalmaLa fiscal general de l'Estat, Dolores Delgado, ha informat aquest dijous que la Fiscalia de les Balears ha remès cinc casos d'abusos dins l'Església detectats a les Illes, en compliment de la petició que es va fer a totes les comunitats autònomes. La Fiscalia de les Balears va enviar ahir dimecres aquesta informació, segons ha comunicat Delgado en una visita a Palma amb motiu de l'acte de commemoració del 40è aniversari de l'Estatut Orgànic del Ministeri Fiscal.

"Hi ha dos casos connexos [dels cinc]", ha puntualitzat la fiscal, de manera que en total són quatre les investigacions. "Anirem passa a passa tenint cura de preservar la intimitat i seguretat de les persones", ha declarat Delgado.

Dia 1 de febrer, la Fiscalia va obrir un termini 10 dies perque les 17 fiscalies autonòmiques enviassin aquesta informació a l'Estat. L'objectiu del Ministeri Públic no és centralitzar els procediments penals que es puguin obrir o hi hagi oberts, sinó conèixer quants n'hi ha per tenir la informació. 

Sense registre de casos

En aquest sentit, el fiscal general de les Balears ha advertit que "pot haver-hi alguna equivocació" en les dades o que hi falti algun cas, atès que "no hi ha un registre de menors abusats ni de persones de centres religiosos que siguin investigats". "No podem pitjar un botó i que ens surti la informació", ha lamentat, sinó que "cada fiscalia ha d'anar al seu jutjat i analitzar assumpte per assumpte".

Delgado ha corroborat les explicacions de Barceló i ha assenyalat que "és una tasca molt meticulosa i manual" i que cal "anar alerta, perquè les dades siguin fidedignes". "Vàrem donar un termini de deu dies, sabem que estan fent feina a consciència, com fan tots els fiscals", ha mantingut.

stats