Societat 04/12/2019

La Fiscalia demana quatre anys de presó i una multa de 4 milions per a Kike Sarasola

El ministeri públic també demana presó i multes milionàries per al seu germà i la seva mare

Ara
3 min
La Fiscalia demana quatre anys de presó i una multa de 4 milions per a Kike Sarasola

BarcelonaLa Fiscalia demana en les seves conclusions provisionals quatre anys de presó per a Cecilia Marulanda Ramírez, vídua de l'empresari Enrique Sarasola Lerchundi, i quatre per a cadascun dels seus fills, Fernando i Enrique, aquest últim reconegut empresari hoteler –propietari de la cadena Room Mate– per un suposat delicte contra la hisenda pública de 4,2 milions d'euros. En concret, el ministeri públic aprecia el delicte en el cas de la vídua d'Enrique Sarasola respecte a l'impost de la renda de les persones físiques (IRPF) corresponent al 2002 i en el cas dels seus fills pel que fa a l'impost de successions, tal com relata Efe.

El ministeri fiscal reclama a la vídua de Sarasola, en concepte de responsabilitat civil, 2.379.758 euros, i als seus fills, 916.452 euros a cadascun. A més, sol·licita que se'ls exigeixi el pagament d'una multa, en el cas de la mare de deu milions d'euros i per als fills de quatre milions a cadascun.

L'escrit d'acusació sosté que fins al 2 de novembre del 2012, data en què va morir Enrique Sarasola Lerchundi, la societat Hipódromos y Caballos SA –domiciliada a Madrid i el patrimoni net de la qual ascendia el 2001 a 26.354.560 euros– pertanyia al difunt i als seus dos fills. El 32,24 per cent de les accions eren d'Enrique Sarasola Lerchundi, el 13,80 per cent de cadascun dels seus fills Fernando i Enrique i el 40,04 per cent a la societat Azulintas BV. Azulintas estava domiciliada a Holanda i participada al cent per cent per Scoupe International NV., mercantil domiciliada a Curaçao (Antilles Holandeses).

Sempre segons el relat d'Efe, aquesta societat pertanyia a Enrique Sarasola Lerchundi i Cecilia Marulanda Ramírez, que estaven casats en règim de guanys. El fiscal explica que a través d'aquesta estructura "opaca", composta per dues societats holandeses, la família Sarasola posseïa el cent per cent de les accions d'Hipódromos y Caballos SA, donat que en última instància eren propietaris d'Azulintas BV.

L'escrit de la Fiscalia afegeix que Enrique Sarasola Lerchundi va disposar que a la seva mort el certificat de les accions al portador d'Scoupe International NV es quedessin sota la custòdia de Lyonmar, una fundació panamenya constituïda a instància seva per la mare de Cecilia Marulanda "per tal d'ocultar part del seu patrimoni i d'articular el traspàs dels seus actius als seus hereus a la seva mort". La Fiscalia assenyala que a més Enrique Sarasola Lerchundi va disposar que a la seva mort el protectorat d'aquesta fundació, que fins llavors era exercit per ell a través de la societat Ficavi Holding S.A., passés a estar compost per la seva dona i els seus dos fills.

Així aquests podien disposar lliurement de tots els béns i actius de la fundació, entre els quals es troben les accions d'Hipódromos y Caballos SA, titularitat d'Azulintas-Scoupe International NV, assenyala el fiscal. Explica que, al morir Enrique Sarasola Lerchundi, els seus fills Fernando i Enrique van passar a ser propietaris de la meitat del 40,04 per cent que corresponia al seu pare de participació en Hipódromos y Caballos SA a través de l'estructura Azulintas-Scoupe International NV, el valor net de la qual ascendia per a cada un a 2.661.810 euros.

"Cap dels acusats va declarar l'adquisició d'aquestes accions a títol d'herència en l'impost de successions i donacions, havent tots dos renunciat formalment a l'herència del seu pare en territori espanyol", adverteix el fiscal. Afegeix que "per la seva banda Cecilia Marulanda no va declarar en el seu IRPF del 2002 la meitat que li corresponia del 40,04 per cent de participació d'Hipódromos i Caballos SA a través de l'esmentada estructura Azulintas-Scoupe i el valor net de la qual ascendia a 5.323.621 euros". "Així, les quotes defraudades a la hisenda pública ascendeixen a 916.452 euros en l'impost de successions per cada un dels fills de la víctima mentre que la defraudació al fisc per part de Cecilia Marulanda en el seu IRPF és de 2.379.758 euros", conclou el text.

stats