Societat 23/02/2021

La Fiscalia reclama 20 anys de presó a l'exregidor del PP Rodrigo de Santos per un altre cas d'agressió sexual

L'home que havia estat tinent de batle de Palma hauria coaccionat dos presos quan treballava en una ONG presidida per una diputada popular a Madrid

ARA Balears
2 min
L'expolític del PP Javier Rodrigo de Santos, als jutjats de Palma.

PalmaLa Fiscalia de Madrid reclama 20 anys de presó a l'extinent de batle i regidor d'Urbanisme de Palma Javier Rodrigo de Santos per agressions sexuals a dos presos que passaven els permisos penitenciaris a l'ONG on treballava l'expolític del Partit Popular. Segons ha avançat elDiario.es i ha pogut confirmar l'ARA Balears, que ha tingut accés a l'escrit d'acusació, la Fiscalia demana també que se li apliqui l'agreujant de reincidència. Cal recordar que qui va ser el delfí del president del PP de Palma, José María Rodríguez, ja havia complert una condemna de cinc anys de presó per abusos sexuals a dos menors –amics dels seus fills– i una altra de dos anys per haver-se gastat més de 50.000 euros de l'Ajuntament de Palma en prostíbuls i cocaïna.

Rodrigo de Santos va començar com a voluntari a l'ONG Fundación Padre Garralda - Horizontes Abiertos sis mesos després d'aconseguir el tercer grau, el 2014, segons elDiario.es. L'ONG el va contractar i l'abril del 2017, quan l'ara diputada del PP a l'Assemblea de Madrid María Dolores Navarro presidia la fundació, el va col·locar com a encarregat d'una de les cases d'acollida i coordinador d'un programa de reinserció. Amb aquest càrrec havia d'avalar davant d'Institucions Penitenciàries els presos que no tenien arrelament familiar i, en els permisos i quan sortien del centre, s'allotjaven a les cases d'acollida de l'entitat al barri de Vallecas de Madrid. Segons l'escrit del fiscal es va aprofitar d'aquesta posició de poder per cometre les agressions sexuals.

De Santos, doncs, amenaçant un pres de retirar-li l'aval, l'hauria obligat a mantenir relacions sexuals amb ell fins a set vegades. La Fiscalia destaca que eren "no consentides" i sempre al despatx de l'expolític popular. El pres hi accedia per por de perdre l'aval. Hauria actuat d'una manera semblant amb una segona víctima, a qui primer hauria fet insistents "insinuacions" sexuals quan era a la casa d'acollida, prometent ajudar-lo amb el seu fill i els seus "problemes d'estrangeria" si hi accedia. El febrer del 2017, sempre segons l'escrit del fiscal, va convidar aquest segon pres a passar la nit a ca seva, a Alcobendas. El reclús hi va anar "coaccionat" per por de perdre els permisos. Allà De Santos l'hauria besat i convidat a dormir amb ell. Tot i que el pres s'hi va negar, l'extinent de batle, segons l'escrit, va aprofitar quan dormia per ficar-se dins del seu llit i abusar-ne. El fiscal reclama 15 anys de presó per un delicte continuat d'agressió sexual, en el cas del primer pres, i cinc anys més per un altre delicte d'agressió en el cas del segon.

Segons elDiario.es, María Dolores Navarro va haver de dimitir del càrrec a la fundació de l'ONG després de la detenció de Rodrigo de Santos el desembre del 2017. De fet, el fiscal reclama a l'expolític 36.000 euros d'indemnitzacions per a les dues víctimes i en fa Horizontes Abiertos responsable civil subsidiària. O sigui que si l'expolític popular no paga ho haurà de fer l'entitat, a qui el jutge va impedir que es presentàs com a acusació popular en el procés dos anys després de la detenció. El 2019, malgrat que l'escàndol ja havia esclatat, Isabel Díaz Ayuso va incloure María Dolores Navarro a la llista electoral del PP per a les eleccions a l'Assemblea de Madrid, i va sortir elegida.

stats