Trama de corrupció
Societat 30/10/2023

El fiscal constata l'acusació contra policies i empresaris en una trama corrupta a Calvià

La xarxa es dedicava a extorsionar locals de la competència i a cobrar suborns

ARA Balears
2 min
Audiència Provincial de les Balears

PalmaEl fiscal Fernando Bermejo ha defensat la seva acusació contra dos càrrecs policials a Calvià i dos empresaris de l'oci nocturn del municipi per formar una trama per extorsionar locals de la competència, insistint que els fets pels quals se'ls acusava han estat provats durant l'acte del judici oral. L'Audiència Provincial de les Balears ha acollit aquest divendres una nova sessió del judici contra l'excap de la Policia Local de Calvià, Antonio Ledesma, i dos empresaris de l'oci nocturn de Magaluf. D'aquesta manera, el Ministeri Públic, que va retirar l'acusació contra dos agents de Calvià, inicialment acusats d'amenaces, manté les de suborn passiu contra els caps policials i els empresaris, que s'enfronten cada un a sis anys de presó. Per Navarro, a més, es reclamen 15 anys d'inhabilitació per un delicte de prevaricació.

Durant la seva intervenció, que ha ocupat prop de dues hores, el fiscal Fernando Bermejo ha considerat provat l'abús de poder que van exercir Navarro i Ledesma a causa del seu càrrec de comandaments policials. Pel que fa al delicte de suborn, també l'ha considerat provat, ja que els dos comandaments policials assessoraven una empresa al mateix temps que l'havien d'inspeccionar i, remetent-se a les declaracions d'una testimoni, "les quantitats lliurades excedien el treball fet".

Bermejo també ha incidit que les societats beneficiades estaven totes participades i dirigides pels empresaris acusats, els quals coneixien i consentien que es gestionassin laboralment les empreses als referits policies locals. Així, ha insistit que "existia un tracte consistent de favor" entre els comandaments policials i els empresaris "en tant que s'arxivaven o es llevaven les multes, o se n'acceptava el pagament d'una quantitat molt petita".

De la mateixa manera, ha esmentat una sèrie de factures incoades que precisament corresponien a locals vinculats a l'empresa que els policies assessoraven. Abans de finalitzar la seva declaració, el fiscal Bermejo ha fet referència a altres actes il·lícits, sota el seu judici, provats en aquest acte oral, al·ludint a butlletins o expedients no tramitats, avisos de possibles inspeccions als empresaris acusats o correus electrònics, entre altres proves. Igualment, ha qualificat de "cridaner" el fet que els comandaments policials es negassin, "tot i tenir-hi dret", a contestar les preguntes del fiscal durant el judici.

"És cridaner que dos funcionaris públics i comandaments de policia es neguin a contestar; aquest silenci de comandaments a preguntes del fiscal s'ha donat en molt poques ocasions, almenys davant meu", ha reiterat Bermejo. Per finalitzar, ha reconegut que "la justícia ha arribat tard, però ha arribat", admetent la possibilitat que existeixin altres locals d'oci nocturn beneficiats en el municipi. Amb tot, ha insistit, ha vist acreditat, sobre la base de testificals i documents, que els fets dels quals acusa han quedat provats.

stats