Societat 12/09/2022

Finestres obertes, 29 graus i manca de recursos per afrontar la calor a les aules

Docents i sindicats reclamen inversions per adaptar els centres educatius a les altes temperatures i dubten de l'efectivitat del protocol de la Conselleria

Patrícia Segura
3 min
Comença el curs escolar a Balears.

PalmaFins a 35 graus a Palma i alerta groga a Mallorca per altes temperatures. Així comença aquest dilluns el nou curs escolar a les Balears per a 173.482 alumnes i 16.870 docents. Al CEIP Aina Moll i Marqués el termòmetre marca fins a 29 graus dins les aules. La solució per suportar la calor que dona la Conselleria d'Educació és un nou protocol d'actuació: beure aigua, obrir les finestres, evitar activitats a l'exterior les hores més caloroses i portar roba lleugera.

Per als docents, es tracta de recomanacions generals lògiques. "A qui li passaria pel cap anar vestit amb una jaqueta?", es demana amb ironia Tino Dàvia, secretari d'Ensenyament d'UGT de Balears. El sindicat també denuncia que no es pot fer feina amb estrès tèrmic: "Els centres docents desgraciadament no estan adaptats. Fa falta una inversió grossa en infraestructures", reclama. Una vegada reben l'alerta de la Conselleria, els equips directius són els encarregats de posar en marxa les actuacions.

L'efectivitat del Protocol General d'actuació a l'àmbit educatiu enfront d'altes temperatures excepcionals ha provocat desconfiança tant en els equips docents com en els sindicats. Cosme Orell, portaveu del Sindicat de Treballadores i Treballadors de les Illes Balears, coincideix que "els centres no estan preparats per fer front a aquestes temperatures". A més, destaca que "algunes recomanacions no són factibles", com, per exemple, cercar ombra als patis que no tenen cap arbre.

A hores d'ara, els centres educatius afronten la calor com poden: ventalls, ventiladors, finestres obertes... Marcela Lorenzo, mare d'una nina de sis anys del CEIP Jaume I, explica que les classes s'han fet amb les finestres obertes. Però de poc ha servit: "Tots estaven suant perquè no passava ni una mica d'aire".

Recomanacions dels centres escolars.

N'hi ha, fins i tot, que envien missatges als pares amb recomanacions òbvies, com ha passat a l'IES Joan Maria Thomas: "Avís: altes temperatures (alerta groga). Recomanació per als alumnes: roba lleugera i hidratació".

El mateix li han recomanat a la mare Marta Salinas, que conta que l'únic que els han dit des de l'escola és que els nins no portin pitet: "Durant la reunió de pares ens digueren que, en aquests casos, portin roba d'esport, molta aigua i els cabells recollits per evitar que s'atabalin". Als centres concertats, com al col·legi Sant Francesc, les mesures es basen a suggerir als alumnes que duguin botelles d'aigua congelades, tot i que els nins continuen portant calcetins llargs.

També hi ha centres en què l’equip directiu és l’encarregat d'avisar els professors a través del grup de WhatsApp, o el tauler de l’entrada de l’edifici, com al CEIP Aina Moll i Marqués. Dins les seves aules, el termòmetre marca entre 28 i 29 graus. A més, hi ha una sensació d'humitat d'entre un 60% i un 75%. La seva directora, Aina Garcies, explica que en una aula d'Infantil s'han assolit aquest dilluns 32 graus. Què ha fet la tutora? "Dir als nins que beguin molta aigua. Ha fet el que ha pogut. L'únic que podem fer és encendre els ventiladors i fer que els nins es refresquin la cara abans de sortir al patí".

Van ser els pares i mares dels alumnes del centre els qui van comprar els ventiladors a través de l'AMPA (associació de mares i pares d'alumnes). Per això, la directora del centre parla de la necessitat d'inversió davant la manca d'adaptació i recursos per suportar la calor dins les aules.

Aquestes són les mesures organitzatives, a partir del nivell d’alerta groc, segons el protocol de la Conselleria d'Educació:

  • Evitar la realització d’activitats en els espais que resultin més calorosos o a les hores més caloroses del dia.
  • Es promourà la ventilació natural que permeti la circulació d’aire dins les aules.
  • S'haurà de facilitar que els alumnes i professionals del centre s’hidratin.
  • Es recomanarà que utilitzin roba lleugera.
  • S’ha d’evitar que l’alumnat realitzi les activitats de major activitat física en les hores més caloroses del dia.
stats