Justícia
Societat 09/08/2023

Els fetus que moren amb més de sis mesos de gestació s'inscriuran en el Registre Civil i podran tenir nom

El nou model no té efectes jurídics i s'estendrà a les famílies que han perdut un nadó en els dos últims anys

Ara
1 min
La toxoplasmosi,  una amenaça invisible  Com prevenir  la toxoplasmosi

BarcelonaEls fetus que morin als sis mesos de gestació o més hauran de ser inscrits al Registre Civil i els pares podran decidir si a la documentació hi consta un nom. Tot i que la inscripció no tindrà efectes jurídics, la mesura ja s'ha publicat al Butlletí Oficial de l'Estat (BOE) i ha començat a aplicar-se aquest mateix dimecres. A més, qualsevol família que hagi perdut un fill o filla en els últims dos anys podrà demanar la inclusió del fetus en el registre.

Amb aquesta ordre del 21 de juliol d'enguany es modifica una ordre del 1988 i s'aprova la Declaració de nascuts sense vida després dels sis mesos de gestació. Fins ara, les dades d'aquests nadons que morien abans de néixer quedaven recollides en l'anomenat "lligall d'avortaments" a través d'una declaració.

Fins l'any 2021, en aquesta documentació no hi havia cap espai per al nom i només s'identificaven com un número i si el fetus era femella o mascle. Des de fa dos anys, però, ja es podia afegir el nom, si bé aquest fill continuava sense tenir cap mena de constància en el registre civil.

El nou model de registre tindrà un índex on constaran el nom i els cognoms de la mare i, si escau, el del fill o la filla, i es numerarà correlativament, per facilitar les cerques. Així mateix, a sol·licitud de qualsevol dels progenitors s'expedirà una certificació on constaran les dades del part.

stats