Societat 31/12/2021

La Festa de l'Estendard retorna amb una dona com a protagonista

La subalterna de majordomia, Conchita Gigante, ha estat la primera dona que ha tret la Cimera Reial a la plaça de Cort

2 min
La subalterna de majordomia, Conchita Gigate, amb la Cimera Reial.

PalmaLa Festa de l'Estendard, suspesa l'any passat per primera vegada en la història a causa de la pandèmia, ha retornat aquest 31 de desembre amb una dona com a protagonista. La subalterna de majordomia de l'Ajuntament de Palma, Conchita Gigante, ha estat la primera dona que ha tret la cimera del rei Martí a la plaça de Cort, on s'ha col·locat l'Estendard, que simbolitza l'entrada de les tropes de Jaume I l'any 1229.

Nombrosos ciutadans han participat en aquesta tradició, una de les celebracions cíviques més antigues d'Europa. La Banda Municipal de Palma ha interpretat La Balanguera entre els aplaudiments del públic, i la comitiva municipal ha partit cap a la Seu, acompanyada pels cossiers, els tamborers i els cavallets. Quan la processó ha passat per davant la seu del Consell de Mallorca, s'hi han afegit membres de la institució insular i nombrosos batles de Mallorca.

Els regidors de l'Ajuntament de Palma col·locant l'Estendard a la plaça de Cort.
Els flabiolers i cossiers marxant cap a la Seu.

El batle de Palma, José Hila, ha reivindicat en el discurs la construcció d'una ciutat "de drets" i sostenible ambientalment i social. En aquest sentit, ha defensat que el Consistori "cuida i es preocupa pel medi ambient" i ha manifestat el seu compromís per construir una Palma "verda i saludable perquè els infants d'avui tinguin un futur cada vegada més present".

Hila ha destacat iniciatives com la compra de 100 busos d'energia neta per a l'EMT, la millora de la xarxa de transport públic amb la potenciació de corredors d'alta demanda i la integració tarifària. Amb la vista al futur, ha assegurat que renovaran completament BiciPalma, faran intervencions de millora a la plaça Espanya, milloraan l'atenció i gestió amb les persones amb l'obertura del centre de Son Ferriol i el de Son Cladera el 2022, any que també es començarà la remodelació del passeig Marítim, entre altres actuacions.

D'altra banda, Hila ha assegurat que Palma és una ciutat "diversa i plural" on conviuen més de 170 països. "La tolerància i el respecte sempre han de marcar el camí a seguir". En aquesta línia, ha fet referència a la sostenibilitat social "per construir un futur just per a la joventut". "La Palma de la recuperació que genera llocs de feina ha de ser socialment sostenible en tots els nivells, una sostenibilitat que s'ha d'expressar als barris i carrers a través de la igualtat d'oportunitats".

El ple de l'Ajuntament de Palma, on s'han entregat les Medalles d’Or de la Ciutat.

Els guardons han estat a títol pòstum per a Tolo Güell per haver impulsat el Güell a Lluc a Peu; per a Pere Comas (mort l'any passat), que va ser director de l'Última Hora entre el 1984 i el 2014; a Aires Mallorquins, grup creat el 1940 i que s'ha preocupat per formar ballarines i ha organitzat des de llavors classes de dansa i música; a l'Espanya Hoquei Club, "referent" creat el 1971; i en representació de tots els treballadors públics de Cort, també s'ha guardonat la submajordoma de l'Ajuntament, Araceli Henares.

stats