Societat 01/06/2019

Cursach: "Cada dia menjam futbol. Per què no podem menjar cada dia igualtat?"

La periodista i escriptora Núria Varela debat sobre feminisme amb Fina Santiago i Rosa Cursach a la Fira del Llibre

Maria Fuster
2 min
Núria Varela, Rosa Cursach i Fina Santiago a la Fira del Llibre

PalmaLa presentació actualitzada de l'obra 'Feminisme per a principiants', de l'escriptora i periodista Núria Varela, ha estat l'excusa perfecta per obrir el debat '15 anys de feminisme', organitzat pel Gremi de Llibreters a la Fira del Llibre. En l'activitat, Varela compartia taula amb Fina Santiago i Rosa Cursach, dues dones que han estat convidades no com a representants del seu càrrec polític –consellera en funcions de Serveis Socials i directora en funcions de l'IB-dona, respectivament–, sinó pel seu activisme en la lluita a favor de la igualtat entre homes i dones. En relació al llibre de Varela, Cursach assegura que "seria un bon manual d'una assignatura de batxillerat de feminisme".

Per la seva banda, Fina Santiago ha lamentat que, tot i que hi ha avanços, la realitat quotidiana encara no s'ha transformat. En aquest sentit, Cursach, a les declaracions realitzades en aquest diari després del debat, ha criticat que els missatges dels mitjans de comunicació continuen perpetuant un model patriarcal. "Cada dia menjam futbol. Per què no podem menjar cada dia igualtat?", demana.

L'escriptora ha destacat la importància de l'educació, des dels 0-3 anys fins a la universitat. "Sempre dic que cal començar per la base, però en aquest cas hem de començar per la universitat", ha assenyalat Varela, qui ha comentat que no pot ser que el professorat o les persones que han d'exercir l'advocacia acabin la carrera sense formació en igualtat. Un altre repte pendent és l'àmbit judicial, afirma.

Santiago ha remarcat la posada en marxa de lleis que eren demandes històriques del feminisme, com la de dependència i la d'igualtat, però ha apuntat a la necessitat de fer aterrar al dia a dia totes les noves normatives. I tant Santiago com Varela han coincidit a assenyalar la responsabilitat dels mitjans de comunicació. Segons l'escriptora, en concret els públics, "no estan complint la llei".

Del moviment feminista actual, Varela ha subratllat també que per primera vegada hi ha quatre generacions de dones feministes que lluiten juntes.

stats