Febre pels sucs verds

Nova York ha popularitzat aquests sucs, fets a base de col verda, espinacs, pinya i plàtan, entre moltes altres possibilitats

Marc Tió
24/08/2014
5 min

Nova YorkEntrar qualsevol tarda d’estiu al Liquiteria, al barri de Chelsea de Nova York, és com passejar per una pista de l’aeroport JFK. Els motors d’una desena de batedores treballen a tota potència i el soroll gairebé obliga a deixar-t’hi la veu per fer la comanda. Després d’obrir parada a l’East Village gairebé fa vint anys, aquests veterans en sucs i batuts naturals han obert quatre botigues més els últims mesos. No són els únics. Quatre carrers més amunt trobem una oferta similar a Organic Avenue. Dos més avall, la de Juice Press. Tots es venen com els més frescos, ecològics i saludables. Aquests establiments han revolucionat el suc tradicional i l’han convertit en una nova moda molt sana i també molt visible. Sucs grocs, granats, blancs i, els guanyadors indiscutibles, els verds.

Ningú té res en contra del clàssic suc de taronja acabat d’esprémer. Continua present als menús d’esmorzars i brunch de cafeteries i restaurants de Manhattan, seguit molt de prop pel d’aranja. Però per què ens hem de limitar a les propietats d’una fruita i perdre els beneficis de les verdures? Aquesta és l’essència d’aquests nous sucs que han provocat una autèntica marea verda als carrers de Nova York.

Si entrem a Liquiteria i demanem la beguda més popular ens posaran damunt la barra el Mean Green, un batut verdós dens i refrescant a base de col verda i espinacs endolcit amb peces de mango, plàtan i pinya. Té tots els ingredients per fer passar la calor de l’estiu i ens estalvia el remordiment de prendre’ns un gelat cremós. Aquesta és una versió avançada del clàssic suc. És un smoothie. La beguda s’aconsegueix abocant el còctel de fruites i verdures en una batedora. El resultat és aquest suc més dens que conserva tota la polpa dels vegetals, un autèntic regal per als més mandrosos a l’hora de mastegar. Per fer l’experiència més refrescant, els ingredients són ben freds o, de vegades, s’acompanyen amb llet d’ametlla, soja o simplement gel. Així ho preparen a The Butcher’s Daughter, un bar de sucs que va obrir al barri de Nolita fa dos anys. L’estrella del seu menú és el Goddess of Green, que porta col arrissada, cogombre, poma, fonoll, pinya, farigola i algues. A més, el seu catàleg de begudes tradicionals ho posa molt fàcil al consumidor: hi ha el Red, fet amb remolatxa; l’Orange, amb mandarina i taronja; el Yellow, amb pinya i llimona, i el Green, amb cogombre i col verda.

La versatilitat dels smoothies no acaba en les fruites i verdures. En una ciutat acostumada a personalitzar-ho tot al gust de cada paladar, els batuts poden incorporar els anomenats potenciadors d’energia. ¿Us arrossegueu per les cantonades sense forces últimament? Afegiu-hi espirulina o pol·len d’abella. No aneu fins de l’estómac? Poseu-hi gingebre o àloe vera. Feu curts de verds? Fiqueu-hi concentrat en pols d’hortalisses amb tots els seus enzims i antioxidants. A part dels batuts amb proteïnes, animals o vegetals, a la llista dels més venuts hi ha els que combaten la ressaca. El Hangover Cure de Liquiteria conté mel i depuradors del fetge, el ronyó i la limfa, sobre una base de papaia, préssec, plàtan, coco, llet d’ametlla i suc de poma. El secret del Hangover Killer de The Butcher’s Daughter és oli extret de les flors de l’onagra afegint-hi el cítric asiàtic yuzu, bitxo, pinya, coco i coriandre. Tot un despertador per al cos.

Premsadores en fred

Però no tot són avantatges amb els smoothies. Diversos estudis asseguren que les fulles de les batedores, en girar a màxima potència, escalfen els aliments i fan que s’oxidin més de pressa. Per això s’ha estès una tècnica d’extracció per premsat en fred que aconsegueix un elixir de màxima puresa. No s’ha inventat res de nou. L’espremedora més coneguda, creada per Norman Walker, va sortir al mercat el 1934 però la recent onada de culte a la salut, capitanejada per estrelles del cine i la televisió com Gwyneth Paltrow, Eva Longoria i Scarlett Johansson, amb els seus misteriosos sucs verds a la mà, n’han massificat el consum. El premsat en fred extreu fins a cinc vegades més minerals i nutrients dels aliments que les batedores tradicionals. Això sí, perdem la polpa. La puresa d’aquests sucs va necessàriament lligada al cultiu ecològic dels seus ingredients per evitar la contaminació de productes químics.

L’etiqueta que garanteix que tots els sucs s’han preparat el mateix dia penja orgullosa a les neveres de Juice Press, al West Village. Abans no acabi aquest 2014, Juice Press haurà obert 20 botigues en només quatre anys. En més de la meitat de les ampolles utilitzen la col verda, la col de cabdell, espinacs, bledes o julivert.

Els sucs es poden prendre en un impuls i com a complement a la nostra dieta, però la majoria d’establiments ofereixen tractaments de neteja. Són paquets de sis sucs premsats diferents que substitueixen els àpats durant un o dos dies. La depuració bàsica de Juice Press inclou sis sucs, cinc de verds i un de groc, que s’han de consumir al llarg del dia. També hi ha l’opció de fer el tractament només mig dia amb dos sucs premsats i un smoothie. Organic Avenue té un programa més llarg de tres o cinc dies que combina sucs amb menjar sòlid. El seu paquet bàsic inclou sucs verds i blancs amb àloe verda i aigua de coco i una amanida de col verda, falàfel de llavors de gira-sol i iogurt probiòtic de coco. Liquiteria fins i tot posa al servei del client un assessor personal per portar un control del procés. Tota una gamma àmplia de salut que, malgrat els seus preus, sembla que no té límits. ¿L’última creació de l’estiu? El polo de suc premsat. Tan refrescant com saludable. I, lògicament, de color verd.

La superheroïna dels sucs verds

L’èxit dels sucs verds ha anat de bracet de la creixent popularitat de la col verda, especialment l’arrissada. Conreada profusament a Europa el segle passat, aquesta varietat ha passat de ser ignorada a ser batejada com la superheroïna de les hortalisses. La col verda, en totes les seves infinites varietats, és molt rica en vitamines A, C i sobretot K, i porta un bon carregament de ferro, calci i antioxidants. A part de ser la base de molts dels sucs verds de moda, aquest vegetal ha entrat també als menús de molts restaurants en forma d’amanida o acompanyament.

Els bars de sucs més populars de Nova York

Ara ja és possible trobar sucs acabats d’esprémer en moltes botigues especialitzades en productes ecològics com Whole Foods Market i Trader Joe’s. Fins i tot la gran cadena de cafeteries Starbucks s’ha apuntat al carro amb una línia pròpia de begudes premsades, Evolution Fresh.

Però Juice Press (juicepress.com), amb la seva estètica de laboratori, és la cadena més popular, amb 19 botigues repartides per la ciutat. Organic Avenue (organicavenue.com), amb 12 establiments, té un menú més extens, amb una oferta similar de sucs premsats i tractaments depuradors. Al barri de Nolita brilla The Butcher’s Daughter (thebutchersdaughter.com) amb sucs i àpats ecològics.

Entre els més veterans hi trobem Liquiteria (liquiteria.com), que aquest estiu ha inaugurat el seu cinquè local al West Village. I Melvin’s Juice Box (melvinsjuicebox.com) és tota una institució al Greenwich Village amb els seus packs depuradors.

stats