Societat 21/01/2022

Les farmàcies podran notificar els positius per tests ràpids a Salut a partir de dilluns

Els positius podran demanar la baixa laboral telemàticament i un equip de vuit metges jubilats les gestionarà

2 min
Una farmàcia de Palma.

PalmaLes farmàcies de les Illes Balears començaran a notificar els positius detectats amb tests d'antígens a partir d'aquest dilluns. La directora assistencial de l'IB-Salut, Eugènia Carandell, ha explicat que podran fer-ho aquells apotecaris que s'hagin adherit al conveni amb la Conselleria de Salut, que són uns 160. Així, ja no farà falta que la persona contagiada es faci una PCR de confirmació al sistema de Salut, sinó que el positiu en la prova ràpida feta amb la supervisió del farmacèutic ja servirà perquè Salut registri el cas. Amb aquesta mesura, la Conselleria vol "ampliar la capacitat diagnòstica" i descongestionar el sistema de detecció.

D'altra banda, els illencs que donin positiu i necessitin una baixa, la podran demanar telemàticament a partir d'aquest divendres horabaixa. "Demanarà la cita virtual per sol·licitar la baixa i l'empresa podrà accedir a la base de dades per comprovar que el seu empleat realment està de baixa", ha detallat Carandell. Si es concedeix la baixa, es rebrà la confirmació per SMS.

A partir d'ara, les demandes que entrin telemàticament les gestionarà un equip de vuit metges jubilats. D'altra banda, es reforça amb vuit doctors més l'equip d'Inspecció, que està format ara mateix per sis inspectors i vuit metges de l'Atenció Primària col·laboradors. Per norma general, al cap de set dies es donarà l'alta, i si la persona necessita més dies haurà de cridar a un telèfon especial per sol·licitar-ho.

L'objectiu d'aquest sistema és evitar la saturació que té el servei d'Inspecció Mèdica (que tramita les baixes) a causa del gran nombre de contagis que hi ha en aquesta sisena onada. Carandell ha admès que "s'ha produït una demanda tan impressionant de baixes que s'han acumulat i no hi hem pogut donar una sortida diària com és necessari". Segons Carandell, hi ha 12.000 baixes pendents de resoldre.

Tota aquesta informació està detallada en un nou espai web que ha habilitat el Servei de Salut, estructurada en quatre apartats: el primer, per saber què s'ha de fer si es tenen símptomes compatibles amb el covid-19; el segon, instruccions després de donar positiu; el tercer, què cal fer en cas de ser contacte estret sense símptomes, i el quart, passes a seguir en cas d'una prova negativa. Carandell ha subratllat que les persones que no disposin dels recursos o les habilitats per fer totes les gestions en línia podran cridar a Infocovid.

"Autocontrol" de la infecció

Salut proposa que la població que estigui contagiada i no tingui símptomes o els tingui lleus, "s'autovigili" perquè el sistema sanitari "es pugui dedicar a les persones que realment necessitin ajuda". La directora assistencial ha aclarit que, en cas que apareguin símptomes més greus com ofegament, manca d'aire o febre durant molts dies "ha de cridar directament al 061". Pel que fa a les dones embarassades, majors de 70 anys i persones amb malalties que debiliten les defensen, han d'anotar-se a la mateixa web com a persones vulnerables i rebran seguiment clínic, independentment de si tenen símptomes o no.

stats