Societat 23/07/2021

Les farmàcies de les Illes venen 1.500 tests d'antígens en un dia i surten un centenar de positius

Patrícia Gómez: "Per a nosaltres és molt important perquè ens ajuda a contenir la pandèmia"

2 min
Una farmàcia de Palma.

PalmaLes farmàcies de les Illes varen vendre, aquest dijous, devers 1.500 tests ràpids d'antígens, un centenar dels quals varen resultar positius, segons ha informat la consellera de Salut, Patrícia Gómez, en roda de premsa. Amb aquestes dades a la mà, Gómez ha assegurat que aquesta eina "és molt important per a nosaltres perquè ens ajuda a contenir la pandèmia".

Cal recordar que el govern espanyol va aprovar la comercialització d'aquests tests dimarts, i es poden comprar sense recepta des de dimecres. Es tracta d'un autotest ràpid que per fer-se a casa hores abans d'algun esdeveniment o reunió amb familiars o amics. Calen només 15 minuts per saber-ne el resultat (negatiu o bé positiu en cas de contagi).

"La farmàcia és molt accessible i no es necessita cita prèvia", ha destacat el president del Col·legi de Farmacèutics de les Illes Balears, Antoni Real. Ha explicat que el més recomanable és fer-se la prova durant els set primers dies de la infecció i, especialment, durant els primers cinc dies amb símptomes. En aquest punt, la consellera ha puntualitzat que, si hi ha símptomes clars, la recomanació és quedar a casa i que algú altre vagi a comprar la prova.

Real ha assegurat que la venda aquests primers dies és bona i, de fet, ahir moltes farmàcies varen acabar l'estoc. Així i tot, ha assegurat que no hi haurà cap problema d'abastiment, sinó que s'ha esgotat aquesta remesa perquè la distribuïdora va dosificant les entregues per veure com evolucionen les vendes.

Què faig si som positiu?

A la pàgina web del Col·legi hi ha un full informatiu per a usuaris on s'especifica quin és el protocol a seguir amb aquests tests autodiagnòstics. El més important, ha assenyalat Real, és prendre's bé la mostra. El pal s'ha d'introduir a dos centímetres i mig de profunditat als dos orificis nasals i després fer la prova dona el positiu o negatiu en un sistema molt similar als tests d'embaràs. Tot i que també existeixen els tests de saliva, a les Balears pràcticament tots els que es comercialitzen són nasals, perquè són més fiables. Els preus són d'entre 7 i 10 euros.

En el cas de donar positiu, la persona ha de començar immediatament l'autoaïllament. Ha de telefonar a un telèfon específic habilitat pel Servei de Salut (971 211 998) per comunicar el cas positiu i serà citada per fer una PCR de confirmació del contagi. Per acudir al centre mèdic a fer-se la prova, s'han de respectar de manera especialment escrupolosa les mesures de seguretat: distància d'1,5 metres, mascareta i higiene de mans.

Cal tenir en compte que poden aparèixer falsos negatius, si la càrrega viral encara no és prou forta com perquè la detecti el test ràpid. És per aquest motiu que, encara que la prova sigui negativa, si la persona té símptomes compatibles amb el coronavirus o és contacte estret, s'ha d'autoaïllar igualment i comunicar la situació als serveis sanitaris, perquè li facin una segona prova.

stats