Tot el que has de saber sobre els tests d'antígens que ja pots comprar a les farmàcies

1 min
Monitors de l’Agrupament Escolta Terra Nova es fan test antígens a la Farmàcia Basté, El Clot

BarcelonaLes proves d'autodiagnòstic del covid-19 ja es poden comprar sense recepta a qualsevol farmàcia de l'Estat. Què són, com funcionen i quina informació donen aquests tests d'antígens?

1.

Quins tests es poden comprar a la farmàcia?

Es tracta d'un autotest ràpid que tothom pot comprar sense recepta a qualsevol farmàcia i fer-se'l a casa hores abans d'algun esdeveniment o reunió amb familiars o amics. Calen només 15 minuts per saber-ne el resultat (negatiu o bé positiu en cas de contagi). El test va dirigit a la població general i als asimptomàtics: "És una manera de fer autocribatge si vull fer vida normal i assegurar-me que en aquell moment no soc portador del virus ni contagio", explica la vicepresidenta del Col·legi de Farmacèutics de Barcelona, Núria Bosch.

2.

Quina informació dona l'autotest?

El test conclou si la persona és positiva o negativa de covid-19, tot i que els farmacèutics alerten que un negatiu no és necessàriament equivalent a no estar contagiat. "Un resultat negatiu vol dir que la persona no té prou càrrega viral per ser contagiós", insisteix el president de la Federació d'Associacions de Farmàcies de Catalunya, Antoni Torres. Quan es parla dels falsos negatius que poden donar els tests d'antígens, diu Torres, cal tenir clar que el que avaluen és si la teva càrrega viral és prou alta per ser contagiós en una trobada. Bosch afegeix que la detecció d'antígens permet tallar cadenes de contagi i és un mètode "fàcil i econòmic".

3.

Cada quant és convenient repetir-lo per prevenir contagis?

Un negatiu avui no garanteix tranquil·litat gaire temps, sobretot des de la irrupció de la variant delta, amb una capacitat de reproducció i d'infecció molt superior a les anteriors variants que han circulat. Torres aconsella fer-se el test quan quedin menys de 12 hores per a l'esdeveniment o reunió a què es vulgui assistir i, si es tenen diverses cites a l'agenda, repetir el test si han passat entre 24 i 48 hores des de l'última prova.

4.

Què he de fer si la prova surt positiva?

Si el resultat del test d'antígens és positiu cal quedar-se a casa, aïllar-se i posar-se en contacte amb el 061 o el CAP, que notificarà el positiu. La persona rebrà una cita per fer-se una PCR o un test d'antígens que certifiqui el contagi. Només les proves que supervisen les autoritats sanitàries són vàlides per poder confirmar la infecció per covid-19.

Igualment, un resultat negatiu és una fotografia del moment que pot resultar força fugaç i per això es recomana respectar igualment els consells de salut, com mantenir la mascareta posada en cas de no poder garantir la distància mínima amb persones que no són del nucli de convivència. Com que els tests no són oficials, un negatiu no serveix per a documents oficials com ara el passaport covid per moure's entre països de la UE, que els no vacunats amb la pauta completa només poden fer-se a les clíniques i centres de salut acreditats.

5.

Quines precaucions he de tenir a l'hora de fer l'autotest?

Tots els autotests porten les instruccions, que s'han de complir escrupolosament. El bastonet per introduir al nas es pot agafar (prèvia desinfecció de les mans) deixant una distància de 2 cm amb el punt on comença el cotó, i això -o el topall que trobem a dins del nas- podrà servir de guia sobre a quina profunditat cal arribar. Un cop a dins de la fossa nasal cal fregar el palet fent almenys cinc voltes i tocant les parets. Aquest pas s'ha de fer a totes dues fosses nasals. El cotó s'introdueix a dins d'un tub amb un líquid i es remou. Unes gotes d'aquest líquid s'abocaran a la targeta del test, que ens dirà el resultat final al cap de 15 minuts aproximadament. Torres insisteix que s'ha de respectar aquest temps perquè la prova sigui vàlida, ja que esperar massa més temps pot alterar-la.

El resultat és fàcil de desxifrar: una ratlleta al costat de la lletra C (de control) voldrà dir que és un test negatiu, mentre que si apareix una segona ratlleta al costat de la lletra T (de test) voldrà dir que s'ha detectat càrrega viral prou alta per ser positiu. Altres resultats seran senyal d'un test defectuós.

6.

Quant valen els autotests?

El preu de venda oscil·la entre els 7 i els 10 euros, segons la FEFAC. El preu, però, anirà regulant-se en funció de com creixi la demanda, admeten els farmacèutics. La vicepresidenta del Col·legi explica que és una eina "econòmica i efectiva" que alguns països financen parcialment facilitant als ciutadans un o més tests gratuïts periòdicament.

stats