Sanitat
Societat 02/11/2023

Els farmacèutics de les Balears alerten de la manca de subministrament de medicaments

L'Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris té registrats 927 medicaments amb problemes de subministrament actius

2 min
Comprimits de molts medicaments diferents.

PalmaEl Col·legi Oficial de Farmacèutics de les Illes Balears (COFIB) ha alertat aquest dijous de la manca de subministrament de medicaments a les Illes. El president d'aquesta institució, Antoni Real, s'ha reunit amb la presidenta del Govern, Marga Prohens, a qui ha traslladat la preocupació per aquesta problemàtica, que s'ha cronificat "des de fa set o vuit anys". En declaracions a l'ARA Balears, Real ha explicat que el sector ha explicat aquest problema a Prohens, el qual, encara que "no és un assumpte de salut pública", sí que "causa molèsties" i no millora". Real ha remarcat que es tracta d'"un problema multifactorial" i que les administracions han de treballar per solucionar-lo. Ara bé, el president del COFIB també ha recordat que el Govern no pot solucionar tot sol aquesta contrarietat, sinó que s'ha de treballar "en l'àmbit d'Espanya i d'Europa".

La presidenta del Govern rep els representants del Col·legi Oficial de Farmacèutics.

En l'actualitat, la majoria dels casos de manca de subministrament els pot resoldre la farmàcia tota sola, perquè hi ha medicaments substitutius o es preparen individualment, però "aquesta situació es dona més del que hauria de ser", explica. La cronificació del desabastiment de medicaments a les farmàcies afecta tot Europa. Cal recordar que l'Agència Espanyola de Medicaments va autoritzar en el seu moment la venda de fàrmacs substitutius i permet partir certs comprimits per aconseguir dosis infantils. Com diu Real, la causa d'aquest desabastiment és multifactorial. Per una banda, la complicada situació geopolítica internacional ha provocat l'encariment dels preus i la falta de matèries primeres. D'altra banda, també hi ha altres problemes de fons o estructurals, com la inflació o la falta de capacitat de producció d'alguns laboratoris i també incidències puntuals a les mateixes fàbriques.

L'Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris determina que un problema de subministrament és una situació en què les unitats disponibles d'un medicament al canal farmacèutic són inferiors a les necessitats de consum estatal. Aquesta agència disposa d'una llista actualitzada dels medicaments amb problemes de subministrament. Actualment, la pàgina web llista un total de 927 medicaments amb problemes de subministrament actius. Cal destacar que molts d'aquests medicaments tenen substituts amb el mateix principi actiu i la mateixa via d'administració, però no tots. En haver-hi escassetat en alguns dels formats en què es comercialitza l'amoxicil·lina, per exemple, el metge prescriptor haurà de determinar la possibilitat d'utilitzar altres tractaments comercialitzats. Altres medicaments, però, tenen una distribució controlada en existir unitats limitades.

Fa uns mesos la demanda de medicaments per a diabètics per part de persones que volen aprimar-se va deixar les farmàcies de les Balears sense estoc d'Ozempic, un regulador del sucre de la família de les insulines. Ara aquest medicament no surt al llistat de l'Agència. Així i tot, fa poc l'Agència Europea de Medicaments (EMA, en les seves sigles en anglès) va alertar que diferents autoritats estatals han identificat falsificacions del fàrmac.

stats