Polèmica

Facua denuncia Pablo Motos per promocionar un tractament antiedat "pseudomiraculós"

L'associació reclama al ministeri de Sanitat i al de Consum que investiguin aquesta publicitat, que consideren enganyosa

Andreu Busquets Juliachs
2 min
Una màquina rejovenidora, L’objecte de desig de Pablo Motos

BarcelonaL'associació de consumidors Facua - Consumidores en Acción ha decidit denunciar el presentador d'El hormiguero, Pablo Motos, als ministeris de Sanitat i Consum per promocionar a través d'un vídeo al seu Instagram un "tractament pseudomiraculós de regeneració cel·lular amb uns suposats beneficis contra l'envelliment i l'estrès sense cap base científica", segons ha explicat l'associació en un comunicat. A més, Facua ha enviat escrits al ministeri de Sanitat i al de Drets Socials, Consum i Agenda 2030 perquè estudiïn l'obertura d'expedients sancionadors al presentador i a la metgessa que apareix al vídeo difós a través de la xarxa social per les irregularitats comeses.

"Aquesta és una de les màquines més capdavanteres del món en regeneració cel·lular. Avui l'he pogut provar al @shawellness d'Alacant amb la @drannabaeza. Sembla ciència-ficció. Ja us ho explicaré. La sensació és superplaent", recull la publicació del 27 de març en el compte personal d'Instagram de Pablo Motos, on té 2,3 milions de seguidors.

Per aquest motiu, Facua ha decidit presentar una denúncia contra Pablo Motos i Anna Baeza al ministeri de Sanitat per promocionar un "tractament amb pretesa finalitat terapèutica sense base científica" al tractar-se, segons consideren, d'una pràctica prohibida segons el reial decret 1907/1996, de 2 d'agost, sobre publicitat i promoció comercial de productes, activitats o serveis amb pretesa finalitat sanitària. També ha traslladat els fets al ministeri de Drets Socials, Consum i Agenda 2030, ja que en cap moment del vídeo ni al text publicats apareix un missatge que aclareixi que es tracta de publicitat, ha explicat l'associació de consumidors. Facua també ha demanat a Consum que obri una investigació per determinar si la pràctica pot ser objecte de sanció per publicitat encoberta, en cas que Motos hagi rebut una contraprestació econòmica o en sessions per part del centre que promociona.

Mónica García, ministra de Sanitat, no va trigar a reaccionar a la publicació a través d'X, on va denunciar que "les úniques conseqüències que tenen aquestes pràctiques són a la butxaca. La falta d'evidència científica no és només un engany: també posa en risc la salut". Les paraules de la ministra van aixecar polseguera, ja que l'Associació Nacional de Professionals i Autònoms de les Teràpies Naturals (COFENAT) i la formació política Iustitia Europa s'han querellat contra García per suposats delictes d'odi i d'injúries cap a les teràpies naturals.

stats