Societat 28/10/2021

L'exregidor del PP de Palma Rodrigo de Santos, condemnat a dos anys de presó per abús sexual a un presidiari

L'Audiència Provincial de Madrid l'absol d'un segon delicte d'agressió sexual a una altra víctima, en considerar que els fets no queden provats

ARA Balears
2 min
Rodrigo de Santos. / ISAAC BUJ

PalmaL'Audiència Provincial de Madrid ha condemnat l'exregidor del Partit Popular de Palma Rodrigo de Santos a dos anys de presó per un delicte d'abús sexual a un presidiari quan col·laborava amb l'ONG Fundació Pare Garralde, on col·laborava des del 2004 com a assessor jurídic. Així consta a la sentència que ha fet pública la Sala aquest dijous, en què absol De Santos dels delictes contra la llibertat i indemnitat sexual i agressió sexual als quals també s'enfrontava per les denúncies presentades per dos reclusos.

En el judici, que va ser aquest setembre, l'expolític del PP va manifestar que "mai va tenir relacions sexuals amb presos de l'ONG Pare Garralda - Horizontes Abiertos, a Vallecas, i va al·ludir a "perjudicis" contra ell pels seus antecedents penals. De Santos ja va ser condemnat el 2010 per l'Audiència de Palma per un delicte d'abús sexual amb accés carnal a menor a la pena de cinc anys de presó i prohibició d'aproximar-se i comunicar-se amb la víctima durant vuit anys.

En aquest nou procés, la Fiscalia de Madrid sol·licitava 20 anys de presó per a l'exdirigent popular, acusat d'un presumpte delicte d'agressió sexual continuada i un altre d'agressió sexual. Segons el fiscal, els fets varen ocórrer entre el febrer i el juliol del 2017, quan l'acusat "fent servir la seva condició" de coordinador a la fundació va agredir dos presos.

Absolt d'un segon cas

Així mateix, la Sala el condemna a la prohibició d'acostar-se a una distància de menys de 500 metres de Mohamed Y.M., la víctima, i de comunicar-se amb ell a través de qualsevol mitjà durant cinc anys. Però les magistrades l'absolen dels delictes contra la llibertat i indemnitat sexual i agressió sexual en no haver quedat provat que De Santos obligàs Lluís José S. M., el segon denunciant, a mantenir relacions sexuals no consentides amb ell, amenaçant-lo de "retirar-li l'aval de la fundació davant Institucions Penitenciàries o tornar-lo al seu lloc d'origen".

En canvi, sí que consideren provat que l'acusat va dur Mohammed Y.M. el 8 de novembre de 2016 a casa seva, a Alcobendas, i que quan ambdós estaven asseguts al sofà en va abusar sexualment. Pel que fa a la responsabilitat civil, el condemnat haurà d'abonar 3.000 euros en el concepte de dany moral a la víctima. Ara, contra aquesta resolució hi ha la possibilitat d'interposar un recurs d'apel·lació.

stats