Societat 20/09/2021

L'exregidor de Palma del PP Rodrigo de Santos defensa que "mai" va tenir relacions sexuals amb presos d'"ONG"

La Fiscalia demana 20 anys de presó per un delicte contínuat d'agressió sexual continuada i un altre d'agressió sexual

ARA Balears
3 min
L'expolític del PP Javier Rodrigo de Santos, als jutjats de Palma.

PalmaL'exregidor d'Urbanisme de Palma del Partit Popular Javier Rodrigo de Santos ha declarat aquest dilluns a l'Audiència Provincial de Madrid acusat de dos delictes d'agressió sexual que hauria comès contra dos presos quan treballava a la ONG Padre Gerralda-Horizontes Abiertos, a Vallecas, dedicada a la reinserció. De Santos ha defensat que "mai" va tenir relacions sexuals amb els presos i ha advertit que veu "prejudicis" contra ell pels seus antecedents penals, segons ha informat Europa Press.

"Mai hi he mantingut relacions sexuals de cap tipus ni mai he amenaçat cap dels dos presos de retirar-los l'aval", ha dit l'acusat, que ja va ser condemnat el 2010 per l'Audiència Provincial de Palma per un delicte d'abús sexual amb accés carnal a un menor. Aleshores va rebre una pena de 5 anys de presó amb prohibició d'aproximació i comunicació per temps de 8 anys.

En aquesta ocasió se'l jutja per un suposat delicte continuat d'agressió sexual continuada i un altre delicte d'agressió sexual –pel qual la Fiscalia demana 20 anys–, però ell els ha rebutjat tots dos. La Fundació oferia habitatges on s'allotjaven els presos durant els permisos penitenciaris, on Rodrigo de Santos va fer feina des del 2015 i concretament com a coordinador des d'octubre del 2016.

En el primer dels casos –entre febrer i juliol de 2017–, la Fiscalia l'acusa d'haver obligat un presidiari a tenir relacions sexuals fins a set vegades sota les amenaces de retirar-li l'aval per "poder gaudir dels permisos penitenciaris". De Santos ha negat que aquestes trobades es produïssin i ha assegurat que la denúncia respon a una venjança. Segons ha explicat un grup de l'equip de treballadors de la funció estudiava retirar-li l'aval per "reiterats incompliments" de les normes de la Fundació.

Primera demanda

L'exregidor ha explicat que va començar a tenir relació amb el reu el febrer del 2016 i que la seva relació "personal i professional sempre va ser bona", amb una evolució "molt favorable" del presidiari, tret de quan va tenir "dues crisis". La primera va ser quan va deixar la seva parella i la segona quan va començar a treballar al mateix temps que mantenia una relació a distància –"molt exigent"– amb una dona que vivia a Londres.

"Parlava tot el dia, matí, horabaixa i nit, amb la seva parella", ha assegurat l'acusat, qui ha explicat que era habitual que passàs la nit fora del recurs residencial sense tenir permís. "D'ençà que la parella va venir de Londres a Madrid ens demanava moltes nits lliures, cada vegada més (...) No venia ni avisava", ha afegit, i ha vinculat un "empitjorament" de la seva actitud amb l'arribada de l'al·lota.

Així, el 17 d'octubre, després de passar la nit fora sense avisar, li va telefonar per parlar amb ell i varen acabar discutint. "Tots s'assabentaran de qui ets –amb referència als seus antecedents–", li va dir. Dia 18 es va acordar la proposta de retirada del seu aval i posteriorment la suposada víctima va interposar la demanda per abús sexual posteriorment.

Segona demanda

L'acusat ha vinculat la demanda d'aquest amb la del segon, al qual el primer demandant hauria "anat a cercar" perquè també carregàs contra Rodrigo de Santos per uns fets que suposadament haurien passat el febrer del 2017. L'exedil ha explicat que aquest tenia un aval familiar, però que en divorciar-se ho perdria i que, a més, deixava d'estar en situació d'estranger legal en deixar de ser cònjuge d'una espanyola.

Davant aquesta situació, De Santos el va convidar a casa seva perquè li volia permetre fer una telefonada al Marroc –el seu país natal–, cosa que no podia fer des de la Fundació. En aquest sentit, ha reconegut mantenir una "relació incorrecta mesclant vida personal i professional" i que en aquest cas hi havia "afecte mutu".

Tot i això, ha negat que hi hagués relacions sexuals en cap moment i que el reu tornàs a anar a casa seva. "Vàrem dormir cada un al nostre dormitori", ha defensat, però ha reconegut que sí que hi va haver "provocacions" per WhatsApp des d'ambdós sentits amb "insinuacions", però que mai varen arribar a materialitzar-se.

Testimoni contra De Santos

Aquest dilluns també ha declarat com a testimoni una treballadora social que ha narrat com la primera de les seves víctimes li va explicar que l'acusat el "cridava al seu despatx" i que sentia que "n'abusaven sexualment". A més, entenia que Rodrigo de Santos tenia "molt de poder" i que havia estat una persona de confiança que l'havia ajudat molt al llarg del seu procés. "(L'acusat) va dir que havia de contestar d'alguna manera tot el bé que l'havia fet", ha afegit.

Així mateix, ha descrit com a "ofuscat" i "nerviós" la manera com es trobava el denunciat la primera vegada que li va indicar el que passava i ha afegit que "semblava que li faltava la memòria", per la qual cosa en un principi "semblava que es contradeia" i li feia "molta vergonya". La tercera vegada que la suposada víctima va parlar amb la testimoni va rebre una telefonada de De Santos en la qual sol·licitava que l'expulsassin del recurs residencial per "cridar-lo" i no "complir les normes".

stats