Societat 30/01/2020

L'ex-Defensor del Menor diu que policies es reien de les escapades reiterades d'alguns menors tutelats

Joan Marc Tur assegura que el Ministeri Fiscal no participava en totes les reunions quan ell dirigia l'òrgan

Ara Balears
3 min
Joan Marc Tur: “Actualment no és gaire recomanable
 Dur un menor als partits de futbol”

PalmaL'ex-Defensor del Menor, Joan Marc Tur, ha assegurat aquest dijous al programa Al dia d'IB3 Ràdio, que, en els casos dels menors tutelats explotats sexualment "trobava a faltar" més coordinació amb la Fiscalia. Tur va ser director de l'Oficina de Defensa del Menor des del juliol del 2015 fins al novembre del 2016. També ha afirmat que, quan dirigia un centre de menors (2005-2006) havien d'anar sovint a la Policia a denunciar les escapades reiterades de dos dels tutelats i que els agents es reien de la situació.

"Nosaltres vàrem participar en diferents iniciatives de formació específica sobre els casos d'explotació sexual infantil, i en aquell primer moment tota la informació de fuga es derivava a la Fiscalia", ha dit. També ha assenyalat que quan es varen començar a detectar els primers casos d'explotació sexual de menors tutelats la Fiscalia no participava en totes les reunions que es feien.

Una altra font que no vol dir el seu nom i que sí que ha assistit a aquestes reunions ha confirmat a l'ARA Balears l'absència de representants de la Fiscalia quan s'ha treballat amb els agents implicats els protocols d'actuació amb els menors tutelats en risc de caure en mans d'abusadors i explotadors sexuals. Sobre la situació actual, Tur remarca que "hi ha d'haver feina i implicació per part de tothom". "Tenim damunt la taula un problema excepcional i les mesures han de ser excepcionals", ha afegit.

Més casos

L'ex-Defensor del Menor assegura que durant la seva època com a responsable d'un dels centres de menors tenien un problema greu amb un parell d'infants i que anaven sovint a a la Policia i "es reien" del fet que haguessin d'anar tantes vegades a posar en coneixement del cos les mateixes fugues. Tot i això, ha afegit: "En cap moment he dubtat de la feina de la Policia ni dels cossos de seguretat".

Aquest matí, en declaracions a IB3 Ràdio, el delegat del govern espanyol a les Balears, Ramon Morey, ha dit que hi ha més de 16 casos de prostitució de menors tutelats -que són els que ha admès fins ara el Consell de Mallorca- i que tots s'han investigat, alguns han prosperat i també hi ha hagut detencions. Precisament aquest dimecres la Delegació del govern a les Balears va afirmar en un comunicat que s'investigaven totes les fugues i els casos d'explotació sexual infantil.

Cal dir que el Consell de Mallorca només ha fet públic el número de menors afectats per l'explotació sexual que continuen sota la seva tutela, no el dels que l'han patida però ja no són sota la seva responsabilitat, per tant ja se sabia que hi havia més casos dels 16 que ha admès fins ara el govern insular.

Aquestes declaracions s'han fet després que la consellera d'Afers Socials, Fina Santiago, qüestionàs a la Diputació Permanent del Parlament dimarts la feina que fan la Fiscalia i els cossos de seguretat davant aquests casos, i van en el mateix sentit. Tot just l'endemà, amb tot, va matisar aquestes declaracions i va posar en valor la feina de la policia i la Fiscalia.

Santiago va comparèixer al Parlament arran d'una petició del PP per l'escàndol de prostitució de menors tutelats pel Consell de Mallorca –tot i que no són competència del govern autonòmic sinó de l'insular–, i de la notícia de l'acomiadament de cinc educadors de l'Executiu per "conductes sexuals inadequades" –que ha reconegut que no podia garantir que no es tornassin a repetir. Els tres partits de l'oposició, el PP, Cs i Vox, n'han exigit la dimissió.

stats