Missió espacial

Una expedició xinesa porta a la Terra mostres de la cara oculta de la Lluna per primer cop a la història

La Xina ha estat la primera potència capaç de fer arribar un robot a l'hemisferi

ARA
2 min
Chang'e-6 aterra al desert de Mongòlia

BarcelonaAra fa 53 dies, la Xina llançava la missió robotitzada Chang'e 6 amb l'objectiu d'explorar la part més desconeguda de la Lluna: la cara oculta del satèl·lit. Avui, la sonda ha completat amb èxit tots els seus propòsits: arribar-hi, agafar-hi dos quilos de roques, transferir-los a un mòdul de tornada i portar-los cap a la terra. Amb aquestes mostres, els científics esperen poder estudiar quines diferències geològiques existeixen entre les dues parts. La primera exploració que va arribar a la cara oculta de la lluna va ser la soviètica Lunik 3, que la va fotografiar també per primera vegada.

"La missió lunar de la Chang'e 6 ha finalitzat amb èxit", ha anunciat el director de l'Administració Nacional de l'Espai de Xina, Zhang Kejian, en una roda de premsa posterior a l'aterratge de la sonda. Segons ha informat l'organització, el mòdul de retorn ha entrat a l'atmosfera a una velocitat d'11,2 km per segon a una altitud de 120 km sobre la superfície. Quan la sonda ha arribat a uns 10 km d'altitud, la Chang'e 6 ha obert un paracaigudes per reduir la velocitat. D'aquesta manera, la missió robotitzada ha estat capaç d'aterrar de manera estable sobre el lloc marcat, la província de Siziwang de la Mongòlia Interior.

La cara oculta de la Lluna té un aspecte molt diferent del que es veu des de la terra. La superfície de l'hemisferi, per exemple, té molts més cràters i és més gruixuda. Per això els investigadors volen comparar les mostres recollides amb les que va aconseguir recuperar a través de la Chang'e 5 de la cara visible de la Lluna. Serà clau comprovar si les dues cares tenen la mateixa composició química o no.

Fins ara, la Xina ha estat l'única potència que ha explorat a través de missions robotitzades la superfície de la cara oculta de la lluna. Ara, però, dedicarà les seves pròximes dues missions a l'exploració del pol sud del satèl·lit, on tenen previst construir una base d'exploració científica juntament amb Rússia. En concret, la missió Chang'e 7, programada per arribar al seu destí el 2026, buscarà dipòsits d'aigua gelada, mentre que la Chang'e 8 exploraria els possibles usos d'aquesta hipotètica aigua l'any 2028.

stats