Tribunals
Societat 16/11/2022

Un exmilitar accepta dos anys de presó per haver difós dades de la víctima de la Manada

L'home va penjar en un fòrum el DNI de la jove i el vídeo de la violació

3 min
Un moment del judici a la Ciutat de la Justícia de Barcelona

BarcelonaL'Audiència Provincial de Pamplona va condemnar el 27 d'abril del 2018 a cinc anys de presó els membres de la Manada per abusar sexualment d'una jove de 18 anys als Sanfermines de dos anys abans. El tribunal va dictaminar en aquella primera sentència que els fets no havien estat una violació en grup sinó un abús sexual, una rebaixa en la consideració dels fets que va provocar una cadena de manifestacions ciutadanes en moltes ciutats. Cinc dies després, quan els carrers encara bullien per una sentència que es quedava curta, un exmilitar de 43 anys de Barcelona amic de la Legió va utilitzar el wifi de la seva veïna per entrar en un fòrum i fer córrer una imatge del DNI de la víctima de la Manada. A Foroparalelo.com, amb més de 120.000 seguidors, hi van aparèixer també dades personals de la jove i una captura del vídeo de la violació acompanyades de missatges vexatoris del condemnat, Eric C.T., cap a la víctima. Aquest dimecres l'home ha reconegut els fets i ha acceptat dos anys de presó i pagar una indemnització de 20.000 euros a la noia.

La Fiscalia, l'acusació particular i la defensa de l'acusat han arribat a un acord de conformitat abans del judici. Tant el ministeri públic com l'acusació han rebaixat les seves penes –demanaven dos anys i mig i tres anys de presó, respectivament– i l'acusat ha admès els fets a canvi de no entrar a presó. També ha esgrimit que patia una drogoaddicció i que estava col·locat en el moment de publicar els continguts al fòrum.

Al final de la sessió, la jutge l'ha condemnat pels delictes de revelació de secrets i contra la integritat moral i ha suspès la pena privativa de llibertat. El condemnat, però, ha de complir dues premisses: no tornar a delinquir en tres anys i pagar 20.000 euros d'indemnització a la víctima pel dany moral causat. L'únic tema en el qual no hi ha hagut acord és en la responsabilitat subsidiària de la indemnització. La sentència determinarà si el fòrum és el responsable subsidiari en el cas que el condemnat no pagui.

L'altra Manada

Eric C.T. no va ser l'única persona que va difondre imatges de la violació i dades personals de la víctima. De moment, hi ha fins a set persones processades per haver-ho fet, tres de les quals ja han sigut condemnades a penes d'entre any i mig i dos anys de presó. A tots ells se'ls coneix com la Manada virtual i estan repartits per tot Espanya. Des de Barcelona fins a Valladolid passant per Tudela. No només se'ls acusa d'atemptar contra la privacitat de la víctima, sinó també de revictimitzar-la. De moment, però, no es coneix la identitat de la persona que va aconseguir les imatges del DNI i el vídeo de l'agressió sexual. Segons els diversos procediments judicials, els membres de la Manada virtual van compartir-les, però no les van aconseguir d'entrada.

Rebaixa de penes

Finalment, el juny del 2019 el Tribunal Suprem va considerar els fets una violació múltiple i va elevar a 15 anys de presó la pena dels membres de la Manada, entre ells un guàrdia civil i un militar. Aquest cas va ser la llavor llei del només sí és sí que està en vigor des de fa poc més d'un mes. Una escletxa en aquest text, però, ha posat la llei al focus perquè permet reduir penes a agressors sexuals i això ha dut el govern espanyol a plantejar-se'n una revisió.

La norma, impulsada per la ministra d'Igualtat, Irene Montero, elimina la distinció entre abús i agressió sexual, clau en el cas de la Manada, i també posa el consentiment al centre. La legislació, però, rebaixa la condemna mínima dels 6 als 4 anys de presó i ara això ha permès a alguns condemnats demanar una revisió de la pena.

stats