Societat 08/08/2019

Et toca treballar aquest estiu? Consells per sobreviure a l'oficina

Afrontar la situació amb positivitat i combinar la feina amb l'oci són alguns dels punts a seguir

Ara
2 min
Cal preveure una temperatura adequada i una bona ventilació a l'espai de treball.

BarcelonaEls carrers deserts, el sol de justícia i les xarxes socials bullint amb les últimes imatges de les vacances dels amics. Treballar a l'estiu no sempre és fàcil. Per començar, la calor intensa no ajuda a rendir com la resta de l'any. O com a mínim això és el que va concloure un estudi fet per l'Escola de Salut Pública de la Universitat de Harvard, que assegurava que les altes temperatures causen fatiga, esgotament físic i un menor rendiment intel·lectual.

Per sort, avui dia la majoria d'oficines compten amb un bon sistema d'aire condicionat que pot ajudar a disminuir els efectes de la calor. Tot i això, els 'inputs' que arriben des de l'exterior, la majoria relacionats amb el període de vacances per antonomàsia, poden fer difícil el fet de mantenir un rendiment adequat.

Davant d'això, la professora col·laboradora dels estudis d'economia i empresa de la UOC Gina Aran dona una sèrie de consells per sobreviure a la vida d'oficina durant l'estiu:

  • Cal preveure una temperatura adequada i una bona ventilació a l'espai de treball.
  • No es pot descuidar l'alimentació: hauria de ser lleugera i amb una ingesta continuada de líquid.
  • S'ha d'intentar afrontar la situació amb positivitat i pensar en els avantatges. Per exemple, hi ha menys trànsit en els desplaçaments i més tranquil·litat a l'oficina, amb menys interrupcions de companys, clients o proveïdors.
  • Cal aprofitar per fer les feines que han quedat pendents i planificar la feina que queda fins a finals d'any. També és un bon moment per fer feines que requereixen un alt grau de concentració, fer tasques d'organització i pensar en noves maneres d'innovar a la feina.
  • Hem d'intentar, tant com sigui possible, combinar la feina amb l'oci, planificant sortides durant les tardes entre setmana o fer escapades de cap de setmana.

Un altre dels punts que poden suposar un petit conflicte intern és el de la gestió de la tornada, sovint esglaonada, dels companys de feina, que solen arribar amb una percepció negativa del retorn a la rutina i a la feina. En aquest punt, l'experta recorda que "els ritmes d'incorporació són lents i caldrà ser tolerants amb el rendiment dels altres". Per això recomana prendre's aquest canvi en el clima de treball "de forma relaxada i amb paciència".

stats